Vilafranca lliure de plàstic

20/03/2019 - 10:00

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha iniciat una campanya per incidir en la reducció dels plàstics d’un sol ús. Reduir l’ús i l’impacte que generen els plàstics a l’ecosistema és responsabilitat de tots i totes, tant de l’administració com de la ciutadania.

L'Ajuntament de Vilafranca ha presentat la campanya #AdeuPlàstics de reducció de plàstics d'un sol ús, que en col·laboració amb la Mancomunitat Penedès Garraf, s'inicia aquest mes de març amb activitats i tallers de sensibilització, i l'establiment de punts informatius als mercats municipals. A la roda de premsa hi han assistit els regidors de Medi Ambient, Josep M. Martí; de Promoció Econòmica, J. Manel Montfort, i de Salut i Consum, Anna Doblas, els tres serveis municipals implicats en el desenvolupament de la campanya. Els regidors han valorat que aquesta campanya reforça una de les línies estratègiques principals de l'Ajuntament de Vilafranca per impulsar l'aplicació de diferents mesures d'eficiència energètica i sostenibilitat. En aquest cas, l'objectiu principal és avançar en la reducció dels plàstics d'un sol ús. Els regidors van destacar la feina que han realitzat els serveis municipals que comparteixen objectius comuns, així com el suport de la Mancomunitat Penedès Garraf, amb la disposició del material comunicatiu i en la gestió de les diferents accions de la campanya #AdeuPlàstics. 

Entre les accions impulsades internament a l'Ajuntament de Vilafranca, hi ha l'eliminació de les ampolles de plàstic als plens municipals, reunions i actes organitzats pels diferents serveis municipals. També s'han modificat les condicions del contracte amb el proveïdor de gots per a les fonts d'aigua, perquè a partir d'ara siguin de paper i no de plàstic. Durant el 2019, el compromís municipal és de continuar treballant per trobar alternatives a tots aquells usos on les ampolles i els gots de plàstic poden ser substituïts per gerres de vidre i gots compostables. 


Accions als mercats municipals 

Els mercats municipals de la Carn i Sant Salvador i el mercat de la verdura de la plaça de Sant Joan s'afegeixen a la campanya des d'aquest mes de març, amb diverses accions de sensibilització per tal d'anar abandonant progressivament els plàstics d'un sol ús en les compres, substituint-los per recipients i bosses reutilitzables. 

Als mercats s'hi posarà en funcionament els punts informatius, i paral·lelament, l'Ajuntament posa a disposició de les parades bosses plegables reutilitzables, en forma de raïm, i bosses compostables de diferents mides, amb l'objectiu d'eliminar les bosses lleugeres de plàstic. Per a la venda de productes a granel s'ha proveït les parades amb paneres de vímet, perquè la clientela pesi directament la compra dins la panera, evitant així les bosses de plàstic petites. En aquestes compres a granel, es podran obtenir bosses de reixeta. Posteriorment, aquestes bosses es podran comprar a les mateixes parades del mercat. 

Accions de la campanya

Actualment existeixen alternatives tals com bosses de roba, bosses de malla, vaixella compostable,...i un llarg etcètera que cobreix moltes de les necessitats d’envasament sense necessitat d’utilitzar els plàstics d’un sol ús.

Una bona part d’aquests plàstics es deixarien d’utilitzar amb un simple canvi d’hàbits per part de cada un de nosaltres a l’hora d’anar a comprar i/o d’organitzar events.

Què poden fer els comerços?

  • Reduir l’ús de plàstics d’un sol ús fent ús de paneres de vímet per pesar a granel, utilitzant bosses compostables,...
  • Animar a la clientela que porti bosses reutilitzables de casa, cistells o carretons per transportar la compra.
  • Oferir bosses i envasos de materials compostables, reutilitzables i que, al final de la seva vida útil, es puguin reciclar o compostar (bosses de malla, bosses compostables,...).
  • Implementar sistemes de dipòsit i retorn d’envasos sempre que sigui possible. Et permetrà demanar bonficació del 10% en la taxa de gestió de residus municipals!

Què poden fer els consumidors i consumidores?

  • Fer servir bosses reutilitzables o bosses de reixeta per evitar les bosses de plàstic petites quan comprem a granel.
  • Si és possible, triar envasos de vidre abans que de plàstic.
  • Comprar a granel utilitzant recipients reutilitzables.
  • Escollir els productes que tinguin el mínim nombre d'embalatges necessaris.

Què està fent l'ajuntament?

  • Augmentar la proporció d’envasos reutilitzables per sobre dels d’un sol ús (gerres de vidre, ampolles de vidre, gots reutilitzables,...)
  • Adequar les condicions d’alguns contractes amb proveïdors com, per exemple, el del subministrament de gots de plàstic d’un sol ús per gots compostables a les fonts d’aigua.
  • Incloure una bonificació del 10% de la taxa de gestió de residus pels comerços que acreditin la utilització de sistemes de dipòsit i retorn d’envasos.
  • Sensibilitzar, a través de punts d’informació i recursos, de la necessitat de no utilitzar tant plàstic quan anem a comprar.
  • Detectar on s’estan utilitzant plàstics d’un sol ús i oferir alternatives als diferents Serveis de l’Ajuntament.

Recursos i enllaços d'interès

A Internet podem trobar un gran nombre de webs i portals amb informació d'interès, consells i recursos per a la reducció dels plàstics d'un sol ús. Pots consultar un llistat amb alguns dels més interessants en aquest apartat.

Concurs d'Instagram

Quines accions fas tu per a reduir el consum de plàstics? Explica’ns-ho amb una imatge o un vídeo publicat a Instagram, posa-hi l’etiqueta #Adeuplastics i guanya una bicicleta, un carro de la compra o un cistell amb un lot de productes ecològics i de proximitat!


Categories: 
Municipis: 
Alt PenedèsVilafranca del Penedès

Relacionats

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Article

La campanya “Fem unes festes més sostenibles” introdueix criteris de sostenibilitat i ajuda a senyalitzar punts de recollida selectiva de residus en festes i esdeveniments públics.

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Butlletí