Sant Cugat es compromet amb l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

25/03/2019 - 09:16

Aquest 2019 es començaran a afrontar quatre ODS: igualtat de gènere; energia neta i assequible; consum i producció responsables; i acció climàtica

Sant Cugat s’ha involucrat en els reptes globals com l’Agenda 21 i el canvi climàtic i vol continuar sent al capdavant de les ciutats que s’impliquen i posen en pràctiques propostes per millorar el benestar de les persones.

Amb aquest horitzó, la ciutat se suma a la iniciativa de l’Agenda 2030 per buscar solucions i millorar el nostre entorn. Aprovada per les Nacions Unides, aquesta Agenda fixa un full de ruta per fer un ús sostenible dels recursos i fomentar societats pacífiques i inclusives. Per aconseguir-ho s’han establert 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Què estem fent a Sant Cugat?

L’Ajuntament ja ha celebrat una primera sessió de l’Agenda 2030 amb el Consell de Ciutat i la Comissió de l’Agenda 21 per presentar aquest horitzó de treball i proposar possibles entitats, organismes i empreses a convidar en el procés participatiu.

De moment l’Ajuntament ha realitzat una diagnosi del municipi sobre els 17 ODS, alineant-los amb el Pla d’Actuació del Mandat (PAM), i està preparant una estratègia per contribuir al seu assoliment amb la col·laboració de la ciutadania. En una primera fase, aquest any 2019, s’ha proposat treballar en quatre dels ODS:

  • Igualtat de gènere (ODS 5): Volem aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.
  • Energia neta i assequible (ODS 7): Garantim l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
  • Consum i producció responsables (ODS 12): Treballem per garantir modalitats de consum i producció sostenible.
  • Acció climàtica (ODS 13): Adoptem mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

Participació ciutadana

L’Ajuntament ha organitzat uns primers tallers perquè les entitats, les empreses i la ciutadania facin les seves aportacions per aconseguir assolir els objectius de forma conjunta. A més a més, a www.decidim.santcugat.cat també es poden fer propostes per aconseguir les fites marcades en qüestions socials, ambientals i econòmiques.

Els reptes de l’Agenda 2030

Aquesta eina ha de permetre afrontar els grans reptes globals de forma consensuada: eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aborden la problemàtica actual des de cinc grans àrees de treball: el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i el partenariat. Cada ODS inclou diferents fites (en total 169) que contribueixen al compliment dels l’objectiu.

Tot i que l’Agenda 2030 està impulsada des de diferents administracions públiques, es tracta d’una iniciativa transversal on tots els agents de la ciutat han d’estar implicats: tothom ha de ser partícip per aconseguir assolir els objectius. L’Ajuntament és la institució idònia per a connectar la realitat local i regional amb les oportunitats que es presenten a Europa i al món i, en conseqüència, per a contribuir al desenvolupament sostenible a escala nacional i internacional.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participen en un projecte europeu per estudiar el possible impacte del canvi climàtic en les aigües termals.

Acte
09/04/2024 - 00:00
Presencial i via zoom
Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí