42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu

27/10/2018 - 08:00

En el marc del Dia Internacional d’Anar a Peu a l’Escola (Walk to School Day), el grup de 10 AMPAs de Camí Escolar Terrassa, han presentat els resultats de l’enquesta 2018 sobre la mobilitat a les escoles de primària de Terrassa.

L’objectiu de l’estudi és conèixer com són els hàbits de mobilitat de les famílies en el trajecte d’anada i tornada a l’escola, els problemes amb els que es troben i les accions que consideren prioritàries per millorar aquest camí a l’escola. 

A la foto: (Esquerra) Chus Forte, presidenta de l’AMPA Petit Estel – La Nova i (Dreta) Haritz Ferrando, portaveu del grup Camí Escolar Terrassa.

Aquesta enquesta s’ha dut a terme durant els mesos de juny i juliol 2018 i han participat 756 famílies de 27 escoles. Tot i que l’estudi no té valor estadístic representatiu, és una aproximació a la qüestió i s’espera que en el futur es puguin fer enquestes més ambicioses i representatives.

LLEGIR INFORME DELS RESULTATS DE L’ENQUESTA 

  • 42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu
  • Només 35% dels nens/es de cicle superior (10 a 12 anys) tenen l’oportunitat de fer el camí a l’escola pel seu compte.
  • 76% de les famílies creuen que cal reduir la intensitat de vehicles que accedeixen a l’escola per a que els seus fills/illes pugui anar-hi sols.
  • 63% dels desplaçaments es fan a peu, 29% en cotxe i 4% en autobús. Dades molt similars a l’enquesta del 2014.
  • El 5% de les famílies que van en cotxe a l’escola, trigarien menys de 10 minuts, si hi anessin caminant, i el 30% menys de 20 minuts.
  • Del 65% de l’alumnat de cicle superior que va acompanyat a l’escola, el 26% de les raons per fer-ho són la por al trànsit i el 19% perquè els consideren massa petits. Aquí pot ajudar el projecte de Camins Escolars per canviar la situació.
  • La dificultat que citen més les famílies és el problema de les cruïlles perilloses (27%), seguit de les voreres estretes (10%).

El grup d’AMPAs que hem promogut aquesta enquesta recomanem:

A l’Ajuntament de Terrassa

  • Seguir impulsant accions del projecte de Camins Escolars a totes les escoles que ho demanin.
  • Crear zones lliures de cotxes al voltant de les escoles. Les zones d’aparcament s’han de situar a més de 100 m de les entrades.
  • Crear la figura del “Voluntari/ària de Camí Escolar” per donar suport, entre d’altres, a la Policia Municipal a les cruïlles.
  • Fomentar el debat i la regulació del patinet (i dels nous vehicles de mobilitat personal) a la ciutat.

A les escoles

  • Participar en el programa de Camins Escolars i que formi part del projecte d’escola.
  • Habilitar aparcaments de bicicletes i patinets a l’interior de les escoles.
  • Explicar les bones pràctiques de mobilitat durant les jornades de portes obertes i en les sessions de benvinguda de les noves famílies.

A les famílies

  • Donar suport al projecte de Camins Escolars.
  • Utilitzar el cotxe o la moto el mínim possible i aparcar a les zones habilitades, i a ser possible a més de 100 m de les entrades de les escoles.
  • Contactar amb les AMPAs per fer arribar propostes i buscar solucions que millorin la seguretat dels infants i que puguin respirar un aire no contaminat.

 

 
 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Notícia

Enguany tres escoles participen en l’activitat: Puigberenguer Espill i Ítaca. El regidor d’Acció Climàtica i Educació, Pol Huguet Estrada; i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany, han participat en l’itinerari a l’escola  Puigberenguer, acompanyant desenes d’alumnes, pares, mares i professorat que han seguit el caminet del carrer Montalegre fins arribar a l'escola

 

Notícia

La nova normativa estarà en període d’exposició pública per presentar al·legacions durant els propers 30 dies

Article

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat a Terrassa 2023/24 inclou 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària. La majoria de centres educatius de Terrassa han incorporat al seu currículum el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que cada curs ofereix l'Ajuntament a través del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat.​

Butlletí