Barcelona redueix l’oferta alimentària als senglars per evitar incidències en zona urbana

03/09/2018 - 08:16

Barcelona ha elaborat un Pla d’Acció amb l’objectiu d’evitar l’accés dels senglars al nucli urbà de Barcelona.

L’àmbit d’actuació és la franja compresa pels barris de muntanya limítrofs amb Collserola i els barris que formen part dels districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

L’objectiu del Pla d’Acció municipal és evitar l’accés dels senglars al nucli urbà de Barcelona, tot reduint l’oferta alimentària. Aquesta reducció de l’oferta alimentària té com a objectiu disminuir l’atractiu de l’àrea urbana per al senglar i alhora reduir-ne el nombre d’exemplars de la població per una menor supervivència de les cries.

El senglar no és una espècie urbana i, s’està treballant perquè romangui com a espècie salvatge autòctona al medi natural i impedir la seva presència a la ciutat. En els darrers anys, la proliferació d’aquesta espècie ha anat acompanyada d’un augment de les incidències relacionades amb la seva presència a l’entorn urbà.  Actualment, s’estima que hi ha uns 1.500 senglars als voltants del Parc de Collserola, en un entorn que té com a capacitat de càrrega màxima d’uns 600.

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha destacat “que cal seguir avançant en el control de l’oferta alimentària com a acció central per reduir la presència de senglars a la ciutat. Alhora, apel·lem a la ciutadania que consideri els senglars com a animal salvatge i per tant, no els alimenti ni afavoreixi la seva proximitat”.

 Recomanacions a la ciutadania

Alguns senglars, acostumats a la presència humana, s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius per obtenir el menjar. Això és, en part, perquè han perdut la por a les persones i es mouen amb massa freqüència per zones habitades.

Algunes vegades es produeixen incidents amb els senglars en àrees de lleure i altres equipaments del parc de Collserola i per això cal extremar les precaucions davant la seva presència i seguir diverses recomanacions.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article
Una iniciativa pionera que fomenta la protecció de les abelles al Parc Natural de Collserola

Ubicat al Parc Natural de la Serra de Collserola, el cementiri ha posat en marxa un projecte pedagògic únic al país per conscienciar sobre el paper clau d’aquests insectes en l’ecosistema i sobre la biodiversitat.

Les abelles són espècies pol·linitzadores molt importants per als ecosistemes, que en entorns urbans es troben fortament amenaçades per l’acció humana i la contaminació atmosfèrica

Article

Aquest mapa en línia que recull la flora i la fauna urbanes és una eina oberta a tothom per conèixer la biodiversitat de la ciutat, gaudir-ne i protegir-la. S’ha actualitzat i recull prop de 1.500 espècies d’arbres i plantes i 532 d’animals.

Notícia

L'Atles de la biodiversitat de Barcelona ha ampliat el catàleg de fauna, que se suma al de la flora, amb unes 1.500 espècies d'arbres i plantes

Butlletí