Projecte d'intercanvi cultural al voltant dels residus amb l'escola El Gurri

10/08/2018 - 14:43

L'escola El Gurri de Mont-rodon, a Taradell, ha participat en un projecte d'intercanvi cultural amb escoles de Bolívia.

El projecte, liderat per la Mancomunitat La Plana en coordinació amb l'Agència de Residus de Catalunya, s'ha dut a terme durant els mesos de maig i juny de 2018 i ha consistit en l'intercanvi de vídeos entre escoles dels dos països.

De Catalunya hi han participat els alumnes de cicle mitjà i cicle superior de primària de l'escola El Gurri de Taradell, que han intercanviat vídeos amb les escoles bolivianes Unidad Educativa José Melchor Cuadros (Vinto, Cochabamba) i Unidad Educativa Divino Niño (Tiquipaya, Cochabamba). S'ha tractat d'un projecte pilot per establir les bases per continuar l'any vinent amb la incorporació d'un grup més gran d'escoles.

L'objectiu principal del projecte ha estat establir un intercanvi cultural entre els dos països per conèixer altres realitats en referència a la prevenció i gestió de residus, compartir coneixements i experiències al voltant d'aquesta temàtica, i prendre consciència que la prevenció i la gestió de residus és un problema global pel qual han de vetllar tots els països.

Els alumnes catalans han pogut fer-se a la idea de com és Bolívia i com es fa la gestió de residus en aquest país de l'Amèrica del Sud, i s'han adonat que malgrat algunes diferències, a un país tan llunyà com és Bolívia també es vetlla pel reciclatge i pel medi ambient. A més, s'han sorprès positivament de la gran quantitat d'accions que porten a terme per millorar la gestió i prevenció de residus, com fer manualitats amb materials reutilitzables, fer compostatge amb les famílies a les cases, tenir responsables que vetllen per la neteja de l'escola, etc. S'han adonat que comparteixen inquietuds semblants per tal de millorar la salut del planeta.

L'experiència ha estat valorada molt positivament per haver estat una oportunitat d'aprenentatge única i molt enriquidora.  Els vídeos intercanviats han estat els següents:

  • UE José Melchor Cuadros de Vinto, Cochabamba, Bolívia.
  • UE Divino Niño de Tiquipaya, Cochabamba, Bolívia.
  • ESC El Gurri de Taradell. Vídeo 1.
  • ESC El Gurri de Taradell. Vídeo 2.

Aquest projecte parteix de la col·laboració prèvia que l'ARC i l'Agència Catalana de Cooperació tenen des del 2007 amb el Ministeri de Medi Ambient i Aigua de Bolívia, a través d'un Programa de Cooperació en l'àmbit de la gestió de residus. Aquest programa ha comptat al llarg dels anys amb la participació tècnica de diferents actors catalans, entre ells la Mancomunitat La Plana, l'Associació de municipis catalans per a la recollida selectiva porta a porta i la Diputació de Barcelona. El programa, en curs, contribueix a desenvolupar la gestió de residus a Bolívia, prioritzant la prevenció i el reciclatge, i ho fa aprofitant l'experiència de Catalunya, i promovent l'intercanvi entre els dos països.


 

Municipis: 
OsonaTaradell

Relacionats

Article

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals d’any per poder estar preparats per pagar una “taxa justa”.

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Butlletí