Sant Andreu de la Barca recuperarà el seu accés al riu Llobregat

31/05/2018 - 08:00

Per primera vegada a Catalunya s'avaluarà els beneficis que tindrà una acció urbanística per a la salut de les persones

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca recuperarà l'accés de la ciutat a la llera del riu Llobregat i crearà un espai cívic i per a l'ús ciutadà en aquest entorn natural. Les obres per a la millora del riu començaran aquest estiu i tenen un pressupost de gairebé 900.000 euros. Un dels aspectes més destacats del projecte és que per primera vegada a Catalunya es farà un estudi per analitzar les millores que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística.

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha destacat que "l'objectiu del projecte és fer de l'àmbit fluvial un espai segur i accessible per als ciutadans on es puguin dur a terme pràctiques socials i saludables". La millora de l'entorn fluvial es farà des de la riera de Corbera i suposarà la continuïtat del parc de la Solana.

La regidora d'Urbanisme, Eva Prim, ha explicat que l'actuació també preveu la millora dels tres accessos que hi ha per poder accedir al riu amb la instal·lació de més lluminositat i la neteja de la zona i es milloraran els camins. "Es col·locaran graderies perquè els ciutadans puguin fer exercici o senzillament descansar mirant al riu", ha dit Prim.

Al nou espai conviuran vianants i bicicletes i s'instal·laran màquines per fer exercici. A més, de millorar la connectivitat amb el parc de la Solana i amb la Font de l'Hermano, el projecte suposarà també la millora de la zona d'accés al cementiri, donar continuïtat entre la zona urbana i l'accés al riu per la riera del Palau, crear un camí paral·lel a l'autopista, ampliar l'aparcament i senyalitzar l'espai.

La nova zona serà accessible per a les persones amb mobilitat reduïda i l'actuació suposarà la recuperació i promoció de la flora i la fauna del riu creant un espai d'educació ambiental. 

Està previst que les obres comencin el pròxim estiu i el període d'execució és de 8 mesos.

Millora per a la salut de les persones

La recuperació del riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca és el projecte que ha triat la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona per avaluar per primera vegada a Catalunya la millora que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística.

Segons l'estudi inicial realitzat per la Generalitat, els principals problemes de salut crònics dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca són les taxes elevades de colesterol, la hipertensió arterial i els trastorns d'ansietat, aspectes que també són els més freqüents al conjunt de Catalunya.

La recuperació de la llera del Llobregat pot contribuir a incrementar l'activitat física entre els ciutadans, que disposaran d'un nou espai de lleure, que vindria a augmentar l'autoestima reduint d'aquesta manera la depressió i l'ansietat; disminuir les malalties cardiovasculars, respiratòries i la sensació d'estrès.

Un altre dels aspectes positius seria la millora de la cohesió social i del teixit associatiu i la reducció de l'aïllament social. 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Butlletí