L'Ultra Clean Marathon tanca la seva primera edició amb dues tones de residus recolllits arreu de Catalunya

20/05/2018 - 20:22

L'Ultra Clean Marathon va començar a la platja de Sant Feliu de Guíxols i després de 295 km corrent i recollint residus per diferents zones d'alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, en set etapes diferents, ha acabat a la platja del Somorrostro a Barcelona.

L'Ultra Clean Marathon (UCM), amb els corredors Albert Bosch i Nicole Ribera al capdavant, ha tancat la seva primera edició a la platja del Somorrostro de Barcelona. L'etapa, que ha començat al Monestir de Sant Cugat, ha passat per Collserola, Torre Baró, el Parc Fluvial del Besòs i el Passeig Marítim de Barcelona fins a completar els 42 km d'avui arribant al mar. Ha estat una de les etapes més participades pel que fa a nombre de corredors que han acompanyat els ambaixadors al llarg de l'etapa i també pels que l'han recorregut complerta. Una de les notes emotives de la jornada ha estat l'arribada dels corredors amb voluntaris i membres de les associacions UpStones i Cors lluitadors de Duchenne. A la meta, carregats de bosses de residus, també hi han arribat diversos equips corporatius com el de Tarannà Viatges, Veritas, Ocean 52 o el Centre Excursionista de Catalunya, entre d'altres. 

En arribar a la meta, Bosch i Ribera han valorat el repte molt positivament i han assegurat que "malgrat que tots dos hem fet algunes de les curses considerades més dures del món, aquesta no la canviaríem per a res". Els dos han estat d'acord que "correr per un repte cansa, però correr per un propòsit no, gràcies a l'energia de la gent que ha participat: escoles, empreses, voluntaris ambientals i organització". 

Neteja dels espigons

Al llarg del matí s'han netejat quatre espigons de Barcelona: Bac de Roda, Llevant, del Gas i Selva de Mar. La neteja s'ha fet en superfície i subaquàtica i en total s'han recollit 652,83 kg de residus als espigons, 452,3 kg dels quals, al fons marí. Pel que fa la resta de punts de neteja del llarg de l'etapa s'han recollit 775,3 kg. Entre els residus més curiosos cal destacar un altaveu, cartutxos de caça, un seient de cotxe, roba interior o una diadema de disfressa, entre d'altres. El premi al residu més habitual ha estat per als envasos, al més curiós pels aliments que es llencen i que es poden reaprofitar, evitant així el malbaratament, i al més perillós pels cartutxos de caça. El còmput global de residus recollits al llarg d'aquesta setmana d'Ultra Clean Marathon és de 1973,5 kg, dels quals 848,34 han estat d'envasos lleugers, 246,7 de vidre i 878,5 d'altres tipus. 

L'esplanada de davant de la platja del Somorrostro ha acollit diverses activitats educatives i ambientals durant el matí que han comptat amb la participació de persones de totes les edats. Per exemple, s'ha construït un piano electrònic amb residus del mar, s'ha fet un mostreig de sorra per descobrir els animals o restes naturals i artificials que ens porta el mar, activitats al laboratori de la platja, recollida de residus i aprofitament per plantar llavors, una classe oberta de blues i actuació dels Blues Shakers i Blues Shouters, taller de mostreig de plàstic 0, la construcció d'obres d'art amb material reciclat, entre altres. 

 

En finalitzar l'etapa s'ha alliberat un exemplar de gavina corsa. La periodista Cori Calero ha estat la padrina de l'etapa i la responsable d'alliberar-ne un exemplar  que ha estat tractada durant dos mesos al Centre de Fauna de Torreferrussa després de ser rescatada al Garraf amb un ham a l'ala. També s'ha reintroduït un xoriguer petit. L'etapa ha comptat amb el patrocini de Ocean 52, Veritas i Tarannà Viatges, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, el Parc Natural de Collserola, Brita, Denso, el Centre Excursionista de Catalunya, el Gremi d'Hotelers de Barcelona, l'Hotel Catedral de Barcelona, Mercabarna, Nutrició sense Fronteres, Confraria de Pescadors de Barcelona, Submón, Ambientubers, Centre de submarinisme Vanas Dive, Club Esportiu Guàrdia Urbana Barcelona i Ocean  Sweep. 

L'Ultra Clean Marathon ha estat organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Mollet del Vallès és una de les candidatures catalanes que optarà al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Notícia

Dins els actes de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest dimecres a la Sala Muxart del Centre Cultural, el nou Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) 2023-2030

Butlletí