El parc de neteja més modern de Barcelona ja opera

Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona

23/05/2018 - 10:57

La Nova Esquerra de l'Eixample ja disposa d'un parc de neteja del Parc de Joan Miró (abans, de l'Escorxador). Es tracta d'una infraestructura que serveix com a base d'operacions per als serveis de neteja viària i on es transfereixen i es compacten els residus provinents de la via pública.

La instal·lació ha costat vuit milions d’euros i s’ha construït a sota del Parc de l’Escorxador, que ara s’urbanitzarà.

El nou centre tècnic i logístic dels serveis de neteja és un edifici soterrat de 3.556 metres quadrats, amb capacitat per a 300 operaris i 60 vehicles. El nou parc s'afegeix a uns altres dos que també estan ubicats en el subsol, a l'avinguda de l'Estatut, a Horta, i al Parc del Torrent del Maduixer, a Sant Gervasi. L'Ajuntament considera idònia la ubicació d'equipaments d'aquestes característiques a sota de zones verdes ja que no necessiten llum natural i d'aquesta manera no provoquen molèsties als veïns i tenen poc impacte en el paisatge urbà.

Amb l'entrada en funcionament del parc de neteja de Joan Miró, el del carrer de Mallorcadesapareix i el del carrer del Comte Borrell redueix l'activitat al mínim, mentre que el del carrer d'Alí Bei es limitarà a donar servei a la Dreta de l'Eixample. Aquests parcs són els que van absorbir l'activitat del que hi havia a l'avinguda de Roma i que va haver de tancar per sentència judicial. El de Joan Miró és el setè parc de neteja de la ciutat. L'Ajuntament té previst construir-ne tres més, a Gràcia, l'Eixample i Sants, però encara no se sap quan ni en quina ubicació exacta.

Un edifici sostenible

La construcció del parc ha costat vuit milions d'euros i ha durat prop de dos anys. La instal·lació està preparada per ser eficient energèticament. Com que una de les dues plantes està soterrada, s'hi assegura l'aïllament tèrmic i acústic. S'hi han fet claraboies perquè hi entri llum natural i s'hi han instal·lat llums LED. També hi ha les instal·lacions necessàries per aprofitar l'energia geotèrmica, les aigües freàtiques i les aigües grises.

A la planta a peu de carrer, s'hi han ubicat els vestidors, l'espai de logística, les oficines i una sala polivalent. La construcció de l'edifici també ha permès cedir un local a l'Associació de Veïns del Parc de l'Escorxador.

Per donar a conèixer la instal·lació al veïnat, aquest dissabte, 19 de maig, es farà una jornada de portes obertes entre les 10 i les 13 h. S'hi organitzaran visites guiades, jocs i activitats relacionades amb el reciclatge i la creativitat.

La nova plaça ja està en construcció

Amb l'obertura del parc de neteja, han començat els treballs per reurbanitzar la superfície. Es crearà una plaça d'uns 11.400 metres quadrats, al cantó del carrer de Tarragona, entre els carrers d'Aragó i de la Diputació. La intenció de l'Ajuntament és que la plaça es converteixi en una àgora al voltant de l'escultura de Joan Miró. La previsió és que les obres estiguin enllestides a finals d'octubre.

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Els establiments, les activitats econòmiques i els professionals que apliquin mesures per reduir o eliminar els envasos d’un sol ús gaudiran de bonificacions d’un 10% en els preus públics. Aquest benefici fiscal s’inclourà en les ordenances municipals a partir del 2023. És una mesura que s’emmarca en el compromís Barcelona Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona, del qual formen part més de dues-centes entitats de la ciutat.

Article

La Taula Plàstic Zero ha celebrat la seva primera sessió de treball per donar continuïtat i ampliar el Compromís Barcelona Plàstic Zero, que recull projectes i accions d’organitzacions diverses que treballen en la reducció dels plàstics d’un sol ús a la ciutat.

Notícia

La jornada “Fem camí cap al residu zero” de l'Ajuntament de Barcelona mostra algunes de les experiències d’èxit de prevenció de residus que ja són realitat a la ciutat

 

Butlletí