València habilitarà horts urbans en tots els parcs on hi haja espai

16/04/2018 - 08:00

Foto: Valencia Extra

L'Ajuntament de València habilitarà espai per a horts urbans en tots els parcs i jardins de la ciutat en els quals siga possible.

Així ho ha anunciat la regidora de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, qui ha explicat, tanmateix, que el consistori no pot intervenir en els solars i terrenys privats, com ha demanat alguna associació de veïns.

Segons ha explicat Soriano, la nova Ordenança d'Horts Urbans, la tramitació dels quals va començar al març de l'any passat, no ha rebut cap al·legació i per tant no ha de passar de nou pel ple. Bastarà amb la seua imminent publicació en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) per a la seua entrada en vigor.

I una vegada publicada, els primers horts urbans que s'oferiran als veïns seran els 90 de Malilla, per a a continuació, abans de l'estiu, traure els 42 de la Rambleta, 12 dels quals són adaptats. Després li seguiran els del Casino de l'Americà, Marxalenes i altres espais municipals en reconstrucció, ja que en tots els que siga possible hi haurà este tipus d'agricultura urbana.

Segons ha explicat Soriano, per a accedir als horts urbans haurà de justificar-se la viabilitat dels mateixos, incloure cultius ecològics i estar integrats al barri, establint també preferències per a col·lectius especials i per a famílies en risc d'exclusió.

La sol·licitud haurà d'estar encapçalada per una entitat, independentment que abans s'haja pactat la participació de més persones o col·lectius, i la durada màxima de la concessió serà de quatre anys. És més, si en els tres primers mesos no es demostra activitat en la parcel·la, li serà retirada eixa concessió.

"L'objectiu és mantindre en perfecte estat l'espai públic assignat», ha exlicado la regidora, qui ha explicat que hi haurà unla comissió de seguiment que s'encarregarà de vetlar per l'estat d'estos horts i per atendre les reclamacions dels interessats.

El que no pot fer l'ajuntament, segons Pilar Soriano, és intervenir en parcel·les privades abandonades o en PAIs sense executar, com han demanat algunes associacions de veïns, sobretot a Ciutat Vella. «No pot haver-hi inversió municipal en sòl no municipal», va dir la regidora.

Si es tracta de sòl de la Generalitat Valenciana, com s'ha donat algun cas, els interessats hauran de negociar amb l'administració autonòmica, i si es tracta de sòl privat, amb els propietaris del mateix. En este últim cas estarien els horts urbans de Benimaclet, posats en marxa després d'un acord amb el banc propietari dels terrenys, va recordar Soriano.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Es farà una distribució del terreny en 13 parcel·les individuals i 5 de cultiu comunitari distribuïdes a La Cisa i al barri Santa Anna-Tió.

Notícia

València inicia la seua Capitalitat Verda amb l'objectiu de liderar el futur de la sostenibilitat a Europa

Article

Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) avalua els beneficis d’omplir les ciutats d’horts urbans.

Butlletí