Barcelona estalvia més d’un 16 % d’energia en la primera Marató d’Estalvi Energètic

Font: betevé.cat i Ajuntament de Barcelona

16/03/2018 - 13:47

El govern municipal vol conscienciar sobre les bones pràctiques en el consum d’energia

L'Ajuntament de Barcelona ha estalviat durant el mes de febrer més d'un 16 % d'energia en la primera Marató d'Estalvi Energètic. El govern municipal ha rebaixat la factura del consum energètic amb l'estalvi d'un centenar d'equipaments públics. S'han reduït les despeses, principalment, de gas, un 20 %, i aigua, un 15,6 %. Per últim el consum d'electricitat s'ha rebaixat un 5,4 %.

El consistori tenia previst estalviar al voltant d'un 10 % de l'energia en la primera Marató d'Estalvi Energètic, però ha acabat arribant al 16 %, un estalvi que equival al consum d'energia de 1.083 famílies de quatre membres durant un mes i a dues piscines olímpiques d'aigua. En total hi han participat 18 seus i oficines municipals i 35 equipaments municipals, entre ells una desena de centres educatius.

Es tracta de la primera marató energètica que fa el govern municipal per conscienciar sobre les bones pràctiques en el consum i ús d'energia. Als equipaments municipals, per exemple, s'ha fet utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes de fer-ho amb ascensor o programant una temperatura adient als aires condicionats i calefactors. El consistori destaca que, tot i haver estat el mes de febrer més fred dels darrers anys, els resultats de l'estalvi han estat satisfactoris.

Més d'un centenar d'equipaments públics han aconseguit estalviar fins a gairebé un 20% en gas (632.191 kWh), un 15,6% en aigua (5.142 m3) i un 5,4% en electricitat (97.117 kWh) gràcies a la primera Marató d’Estalvi Energètic, una campanya per fomentar les bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia.

La Marató d’Estalvi Energètic ha consistit que la ciutadania i els treballadors que fan ús dels edificis i equipaments municipals siguin conscients de l’energia i l’aigua que poden evitar consumir, per exemple, utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes d’utilitzar l’ascensor o programant un nivell adient de la temperatura de climatització.

Durant tot el mes de febrer, la seu dels districtes, de les gerències municipals, dels centres cívics, dels equipaments esportius municipals, de les escoles i dels instituts que han participat en la iniciativa han aconseguit estalviar un consum equivalent al de 1.083 famílies de 4 membres durant un mes i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua.

Resultats de la marató

Per valorar l’estalvi energètic assolit, s’ha realitzat un control del consum de cada equipament municipal del mes de febrer i s’ha comparat amb la mitjana del mateix mes dels darrers tres anys. Tot i haver estat el febrer més fred dels analitzats, els resultats de la marató han estat força positius.

Si es comparen els resultats de la seu dels districtes, veiem que pel que fa al gas, percentualment, la que més n’ha reduït el consum és la del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, amb un 20,75% d’estalvi. En relació amb l’aigua, el Districte de Sant Martí és el que n’ha estalviat més, en concret un 44,53%. Finalment, el Districte de les Corts ha quedat al capdavant pel que fa a la llum, amb un 16,06% estalviat.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Acte
15/06/2024 - 11:00
Hub Social Barcelona c/de Girona, 34

Butlletí