L'Ambiteca de Sant Cugat del Vallès obre les seves portes per transformar el concepte de deixalleria municipal

12/03/2018 - 08:42

El renovat equipament, amb diferents espais i serveis, fomentarà la reutilització de residus i l’intercanvi d’objectes de segona mà.

L'antic Punt Verd de la deixalleria del centre, l'Ambiteca, ha celebrat la seva inauguració transformat en un nou espai per fomentar la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus i objectes. Diferents tallers familiars han servit per mostrar a la ciutadania una nova manera de relacionar-se amb les deixalleries. 

L’Ambiteca s’ha adequat dins edifici que ocupava l’antic Punt Verd del Centre (avinguda Roquetes, s/n). Continuarà sent el lloc on la ciutadania podrà deixar els seus residus (deixalleria municipal) però a més a més disposarà de nous espais per fomentar el reciclatge, la reutilització i l’intercanvi d’objectes de segona mà.

En aquest sentit, té un espai fix d’exposició i intercanvi d’objectes de segona mà. Així mateix a partir de dilluns 12 de març es posarà en marxa el portal stcrecupera.santcugat.cat per facilitar aquests intercanvis. A més a més, l’Ambiteca acollirà tallers, exposicions i xerrades per reflexionar i educar sobre els residus que generem. També disposa d’un hort urbà, un galliner, una zona de compostatge, un punt d’observació d’ocells i un espai de jocs infantils.

La nostra idea”, ha explicat Cristina Paraira, tinent d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana “ha estat transformar el concepte tradicional de deixalleria. No volem que els ciutadans vinguin a portar els residus i ja està, sinó que aquest espai també sigui per potenciar la reutilització, el reciclatge i l’intercanvi”.   

Mercè Conesa, Alcaledessa de Sant Cugat del Vallès, també ha destacat que "hem transformat radicalment la deixalleria en un espai educatiu. Ens fa molta il·lusió que es tracti d'un projecte pioner."

Les obres per transformar el Punt Verd del Centre en la nova Ambiteca han suposat una inversió de 250.000 euros.

Els nous serveis de l’Ambiteca

Espai fix d’intercanvi d’objectes de segona mà: el sistema d’intercanvi funcionarà per punts. Quan el ciutadà o ciutadana hi deixi algun objecte se li donaran uns punts (que variaran en funció de l’impacte ambiental de l’objecte lliurat) que després podrà bescanviar per altres objectes que l’interessin. Tots els objectes de segona mà estan col·locats com si fos una botiga. Els ciutadans, si no disposen de punts d’intercanvi, també podran quedar-se un objecte pagant un preu simbòlic que es destinarà a un projecte social.

Tots els objectes que hi hagi a l’Ambiteca estaran visibles i degudament classificats al nou portal www.stcrecupera.com, on també es podran penjar els objectes que no es necessiten per intercanviar-los o donar-los directament. Aquests intercanvis seran sempre sense diners.

Aula ambiental i d'espai de creació: l’objectiu és desenvolupar-hi programes d’educació, sensibilització i conscienciació ciutadana en matèria ambiental. Per això s’oferiran tallers, exposicions i xerrades sobre temes com la jardineria ecològica, el compostatge, la reparació de petits electrodomèstics, la reutilització d’ampolles de plàstic, l’entapissat de cadires, la costura, el malbaratament alimentari o la creació de bijuteria o joguines.

Espai de compostatge: té diferents compostadors que serveixen per gestionar les restes de l’hort, de les gallines... amb l’objectiu, també, de fer tallers de compostatge ‘in situ’.

Hort: és un hort urbà que s’incorporarà al programa ‘Cultiva’t’ de l’Ajuntament.

Parc infantil

Galliner

Punt d’observació d’ocells: des d’aquest punt, que encara s’ha d’acabar d’adequar, es podran observar els ocells que hi ha al corredor verd del Vallès, que enllaça Collserola amb Sant Llorenç de Munt i la Serra de l’Obac.


Els membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat van poder visitar l'Ambiteca de Sant Cugat del Vallès abans de la seva inauguració en una visita el 27 de febrer d'enguany. Fotos: Enric Coll

Ambiteca Sant Cugat del Vallès 27/02/2018


 

Relacionats

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Notícia

La iniciativa la promou l’Ajuntament de Montcada i Reixac i es farà un cop al mes, passant per diferents barris.

Butlletí