Terrassa acull un Congrés Internacional d'Aigua i Sostenibilitat

Font: MónTerrassa.cat

28/06/2017 - 08:04

El 1r Congrés Internacional d'Aigua i Sostenibilitat s'ha celebrat a l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeronàutica i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Aquesta primera edició duu per títol “Tecnologia i accés a l’aigua” i té com a objectius generar un espai de debat i reflexió entorn de l’aigua i de la seva rellevància en l’entorn, el medi ambient i la societat. 

El regidor d'Aigua de Terrassa, Alfredo Vega, ha donat la benvinguda al congrés, conjuntament amb la participació del vicerector de la UPC, Antoni Ras, i del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull.

L'edil ha participat en la taula rodona “Model de transició municipal de la gestió de l’aigua”. En la taula rodona també han participat: Moisès Subirana, representant AMB – Barcelona; Maria Sánchez, representant l’Ajuntament de Valladolid; Amelle Bernard, representant Eau de Paris; i Enric Gornés, representat Aigües d’Arenys. 

En el primer Congrés Internacional d'Aigua i Sostenibilitat han participat prop de 50 experts internacionals. Les ponències del congrés s¡han centrat en la tecnologia i l’accés a l’aigua, i cobreixen quatre línies de recerca relacionades amb aquest camp: aigües i ciència, cooperació i sostenibilitat, aigua i educació, i models de gestió de l’aigua (transició de models privats de gestió de recursos hídrics a models públics).

El Congrés pretén cobrir quatre línies de recerca relacionades amb l’aigua. D'una banda, s'hi parla d'aigües i ciència: Aquesta línia recull les experiències cientifico-tècniques més punteres en referència a sistemes de purificació, tractament de residus i anàlisi de l’impacte ambiental. També s'hi tractarà l'àmbit de la Cooperació i la Sostenibilitat, en què s'analitzaran les investigacions i projectes innovadors en el món de la cooperació així com els sistemes de gestió de l’aigua des de la perspectiva dels Drets Humans. Una altra línia serà l'Aigua i l'Educació, que recollirà les experiències docents o anàlisis de com s’entén l’aigua en entorns educatius. Per últim es parla de models de Gestió de l'Aigua, una línia que inclou tot allò que faci referència a models de gestió de l'aigua, tenint present tots els aspectes rellevants que cal tenir en compte en processos de transició i els punts forts i febleses que tenen.

Prop de 70 contribucions científiques –moltes de les quals es publicaran a les revistes Intangible Capital, International Journal of Water Resources Development, Journal of Technology and Science Education– i l’assistència de més de 50 experts internacionals en la gestió sostenible de l’aigua és la carta de presentació del primer Congrés Internacional de l’Aigua i Sostenibilitat. El Congrés està organitzat per investigadors dels grups de recerca en Enginyeria del Medi Ambient i en Enginyeria de Projectes: Disseny, Sostenibilitat i Comunicació, i de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.

També s'ha celebrat durant la primera jornada una xerrada a càrrec de Isabel Villaescusa, del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Girona, sobre la tècnica de biosorció de metalls per al tractament de l’aigua: una tècnica que consisteix en la captació de metalls tòxics amb biomassa (algues, quitosan o bactèries) aprofitant els efectes físics i químics que genera. Villaescusa és experta internacional en toxicitat i tractament de metalls a l’aigua i una de les pioneres en la tècnica de biosorció de metalls i compostos orgànics a l’aigua emprant residus agroalimentaris.

La jornada jornada ha inclòs la conferència Remunicipalització, infraestructures urbanes i forma de les ciutats, a càrrec de b, urbanista amb una àmplia experiència internacional com a consultor en projectes de recerca, estratègia, planificació i disseny urbà-regional. Bethancourth ha coordinat, per exemple, el disseny i la planificació de plans d’acció de reassentament per a la gestió dels impactes ambientals i socials del sector de la mineria a la regió del Cesar, Colòmbia. L’urbanista ha liderat el projecte ‘Rehabilitació del centre urbà de la ciutat de Belice’ amb la consultora japonesa Padeco, el Banco Interamericano de Desarrollo (BID) i el Govern de Belice. També ha estat planificador principal del transport metropolità i el desenvolupament de plans de control de l’expansió urbana als Estats Units.

Jordi Molist, enginyer de camins, canals i ports i director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha impartit la conferència La reutilització de l’aigua. Molist defensa que l’aigua que no es té és sempre la més costosa, i més en un país com Catalunya, vulnerable en cas de sequera en les zones on es concentra més del 80% de la població. L’enginyer de camins aposta per invertir en tecnologies de reutilització de l’aigua que ja disposem. En la sessió exposarà els beneficis d’utilitzar aquesta tecnologia en relació als costos, així com les limitacions socials.

També han tingut lloc sessions paral·leles en què els investigadors exposaran les seves propostes i estudis relacionats amb la ciència i l’aigua, l’educació i la gestió de l’aigua, i la transició de models de gestió de l’aigua de privada a pública.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de destacats ponents, presentacions orals, sessions de pòsters i conferències tècniques relacionades amb els temes tractats en el programa científic. Així mateix, el congrés contarà amb un programa social i cultural atractiu. Els resums del Congrés es publicaran al llibre de resums del Congrés en format electrònic. Així mateix, una selecció dels millors treballs realitzats en les diferents àrees temàtiques seran enviades (prèvia autorització dels autors) a revistes especialitzades amb qui el Congrés està acordant edicions especials.

La organització espera que la iniciativa es consolidi entre tota la comunitat educativa, científica i professional per respondre als reptes que presenta el desenvolupament i el seu impacte en l’entorn i l’aigua.


 

Categories: 

Relacionats

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Article

L'empresa municipal d'aigües de Terrassa, Taigua, fa cinc anys amb la mirada en la renovació progressiva de la xarxa de distribució

Butlletí