Can Julià. Centre d’Interpretació del riu Llobregat: l’aigua flueix, transforma i acull

Font: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Diputació de Barcelona

20/06/2017 - 15:47

Can Julià, el Centre d’Interpretació del riu Llobregat ubicat al municipi de Sant Boi de Llobregat i a 200 metres del riu, és un espai que pretén apropar aquest espai fluvial a la ciutadania. L’exposició permanent “Els equilibris del Llobregat per viure”, les visites guiades, tallers i itineraris vora el Llobregat permeten conèixer la importància de conservar aquest espai fluvial i el paper fonamental que ha tingut en la història del municipi.

A principis del 2014 va obrir les seves portes “Can Julià” a Sant Boi de Llobregat. Aquesta masia de principis del s.XVIII s’ha rehabilitat i recuperat amb l’objectiu de mantenir la història i arquitectura tradicional del municipi. A més, s’ha reconvertit en un equipament mediambiental i acull el Centre d’Interpretació del riu Llobregat. Aquest equipament forma part de la Xarxa d’Equipaments d’Educació per la Sostenibilitat del municipi, juntament amb la Torre de la Vila: el centre d’estudi dels residus; l’Ermita de Sant Ramon, on s’estudia el paisatge i Can Palós, casa de colònies i aula de la natura.

Can Julià es troba només a 300 metres del riu Llobregat el que permet realitzar activitats i itineraris vora el riu, per descobrir el tram baix.

En els darrers anys s’han realitzat diferents projectes de millora i condicionament  per aconseguir apropar l’espai fluvial a la ciutadania perquè pugui gaudir de la natura i realitzar activitats, ja siguin d’educació ambiental o de lleure, sempre de manera respectuosa, per garantir la conservació de l’espai.  Una de les accions que s’ha realitzat per millorar l’accessibilitat, s’emmarca en el projecte Parc Riu Llobregat, i ha consistit en construir una nova passera d’accés al riu per oferir un recorregut còmode i segur. Aquesta acció es complementa amb la recuperació d’unes 3 hectàrees de l’espai fluvial: s’han plantat més de 200 arbres típics de boscos de ribera, a més d’algunes especies aquàtiques i arbustives.

Aquest projecte forma part d’un conjunt de millores que es realitzen al municipi. Per exemple, amb l’objectiu de connectar espais de valor ambiental i històric s’ha dissenyat l’anella verda.  És un itinerari  de 16 km que recorre la llera del riu Llobregat i camins forestals entre el riu i el Parc de la Muntanyeta.  Durant el seu recorregut travessa espais agrícoles, forestals i urbans. Aquest traçat  ofereix als visitants espais d’interès paisatgístic i ambiental com el parc fluvial i, també cultural com les Termes Romanes, entre d’altres.

El visitant pot completar la descoberta de l’entorn amb l’exposició permanent “Els equilibris del Llobregat per viure” que es troba a l’interior de Can Julià. L’exposició aporta al visitant una visió global sobre els ecosistemes fluvials a partir d’un exemple concret, el riu Llobregat.  Aquesta mostra, en part, interactiva es divideix en tres àmbits que ajuden a entendre el riu i els seus valors: Flueix, que se centra en el riu i el seu moviment; Transforma, on es presenta el riu com un agent modelador de l’entorn i Acull on es mostra la seva relació amb la vida i la biodiversitat.

A més, aquest equipament ofereix espais per desenvolupar activitats de recerca, trobades, conferències i realitzar activitats d’educació ambiental adreçades a petits i grans. Les activitats són de formats molt variats: tallers, activitats de descoberta de l’entorn, visites guiades, itineraris, etc. Així que, de ben segur, gaudireu coneixent Can Julià i el riu Llobregat!

Per més informació consulta la web del Centre d’Interpretació del riu Llobregat “Can Julià”

Fonts consultades:

Web de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Web de turisme del Baix Llobregat

Foto: Diputació de Barcelona i Eva Guillamet


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Boi de Llobregat

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Article

En un context de preemergència per sequera com el que està vivint tota Catalunya, aquesta instal·lació esportiva municipal ha reduït enguany el consum d’aigua gairebé un 50% · Les restriccions d’aigua a les instal·lacions esportives municipals estan ara mateix en estudi i podrien entrar en vigor en el moment en que la Generalitat de Catalunya decreti l’emergència per sequera

Butlletí