L’empresa Caprabo, Javier Ruiz Rojas i l’escola verda Lluçanès distingits al VIII Premi Europeu de Prevenció de Residus

22/05/2017 - 09:27

L’empresa Caprabo ha resultat premiada pel jurat en la categoria “Empresa” per la campanya “Jo em comprometo!”. Han quedat finalistes del premi el rubinenc Javier Ruiz Rojas i l’escola verda Lluçanès. Tots tres projectes van participar a la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre el 19 i 27 de novembre de 2016

El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat pel president de l’ACR+, i director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha lliurat els guardons del VIII Premi Europeu de Prevenció de Residus en una cerimònia celebrada a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Aquesta edició del premi, emmarcat en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, ha distingit  tres accions catalanes entre les més destacades de tot el territori europeu.

Durant l’acte, Rull ha recordat que “el Govern aposta per les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar”, una “obvietat que hem de ser capaços d’explicar a la ciutadania”. Tanmateix, ha insistit que “si no ens hi empeny ara la voluntat, ens hi empenyerà més endavant la necessitat”, i ha assegurat que “tenim ara un compromís, un deure generacional amb impulsar una revolució de la bona gestió dels residus”.

Premi per a Caprabo

El jurat ha guardonat en la categoria “Empresa” la catalana Caprabo, per la campanya “Jo em comprometo!”. Durant la campanya, l’empresa va dur a terme diferents accions d'informació, conscienciació i sensibilització, tant per al públic general com per als membres del Club Client Caprabo.

Entre les activitats de reutilització per al públic general destaquen els tallers “Donar una segona vida a la roba i les sabates” i “Hi ha roba estesa”, centrats en allargar la vida útil dels productes tèxtils, en col·laboració amb la Fundació Humana i la Cooperativa Roba Amiga; el taller “Recicl-art”, promogut per Ecoembes,  per fomentar la importància de separar correctament els residus;  i el mercat d´intercanvi per donar una segona vida als objectes.

Dins el programa de microdonacions contra el malbaratament alimentari, es lliuren aliments aptes per al consum, però no comercialitzables, des de les botigues Caprabo a entitats socials benefactores dels bancs d'aliments i de la Creu Roja. A les xarxes socials s’ha fomentat l’eina “Jo em comprometo”, pels portals del Club Client Caprabo, del Web Caprabo.

També als membres d’aquest club se’ls ha enviat correus electrònics per sensibilitzar-los amb consells sobre tres temàtiques: consumir de forma responsable, allargar la vida útil de la roba i les sabates, i evitar el malbaratament alimentari.

Dos finalistes catalans

En la categoria “Ciutadans” s’ha reconegut com a finalista el rubinenc Javier Ruiz Rojas per la iniciativa personal “Caçador de Trastets”, que busca millorar l'estat dels boscos i l'entorn natural i aconseguir conscienciar els ciutadans perquè no tornin a malmetre el medi en un futur. Rojas ha organitzat, des del 2013, 16 jornades de neteja, mobilitzant 1400 persones i recollint 3,5 tones de residus. Per sensibilitzar els més petits ha anat construint un set d’activitats i jocs educatius en cada ocasió.

En la categoria “Institucions escolars”, l’escola verda Lluçanès, de Prats de Lluçanès ha estat finalista gràcies al projecte “We are a sustainable community”, de foment de la cooperació i la comparació de dades de generació de residus  entre escoles del Regne Unit, i Bulgària, entre d’altres. Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus els alumnes han participat en accions comunes com Waste Diary i Smart Shopping, de promoció de la prevenció de residus d’envasos entre la comunitat educativa i el seu entorn.

Suport de la Comissió Europea

El premi s’ha atorgat a criteri d’un jurat europeu independent que representa sis categories: administracions i autoritats públiques, entitats educatives, associacions i ONG, empreses i indústries, ciutadans i altres. El Premi distingeix les iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

La VIII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus rep el suport del programa LIFE de la Comissió Europea.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Premi Europeu de Prevenció de Residus s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+. En aquesta vuitena edició hi han participat 43 regions de 32 països d’Europa. Amb aquesta Setmana, Europa vol sentar les bases perquè els països desenvolupin diferents actuacions per fomentar entre la població la consciència que hem de generar menys residus. Ho fa a través de la xarxa internacional de ciutats i regions ACR+, una organització que té l’objectiu de promoure el consum responsable de recursos i la gestió sostenible de residus municipals a través de la prevenció en origen, la reutilització i el reciclatge.

Catalunya ha participat a la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb 262 entitats responsables de projectes, que han organitzat 1030 accions. En les vuit edicions del Premi, 9 accions catalanes han estat premiades i 12 accions més han estat reconegudes com a finalistes. Totes han tingut, a més, una important participació ciutadana.

Enguany, la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017 i el dia temàtic versarà sobre donar un segona vida als productes.

La prevenció qualitativa

L’ARC, en el marc de dos projectes Life, l’EWWR i el projecte reWINE, ha organitzat avui una conferència internacional per compartir experiències, comparar punts de vista i explorar nous camps d'acció en la prevenció de residus, especialment, en la prevenció qualitativa. Aquesta conferència ha coincidit amb la celebració de la 15a Jornada de Prevenció de Residus.

La prevenció qualitativa consisteix, segons la Directiva Europea de Residus, en reduir la perillositat dels residus per evitar efectes nocius en els éssers vius i el medi ambient. Reduir o restringir l'ús de substàncies perilloses és també un requisit previ per a l'establiment d'una economia circular, ja que afavoreix la recirculació de materials,  simplifica el procés per establir una simbiosi industrial en un territori i permet reduir els costos de la recollida selectiva i del procés de reciclatge dels residus.

Durant l’esdeveniment s’ha fet una retrospectiva cap als orígens i els principals resultats de les vuit edicions del projecte EWWR i s’ha mostrat una selecció de bones pràctiques en prevenció de residus a Europa. Gràcies a dues sessions pràctiques amb experts i agents implicats del sector, s’ha aprofundit en noves estratègies de sensibilització i gestió per avançar en la prevenció de residus.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí