Navàs implantarà el sistema de recollida de residus porta a porta el novembre

10/05/2017 - 13:26

A partir del mes de novembre els habitants de Navàs hauran de dipositar davant de la porta de casa les seves escombraries seleccionades seguint un calendari que indicarà les fraccions que es lliuren cada dia i, els establiments també disposaran d'un calendari específic adaptat a les seves necessitats.

L'Ajuntament de Navàs distribuirà cubells i material per facilitar la separació a les activitats comercials i als habitatges.

Aquest canvi implicarà la optimització del sistema de recollida de residus al municipi que, al ser més eficient, contribueix a la millora mediambiental i econòmica del servei, esperant uns resultats del 80% de recollida selectiva. És destacable el fet que, al ser un servei més personalitzat, permetrà generar 7 nous llocs de treball alhora que, gràcies a la disminució de les tones de rebuig, s'esmorteirà la pujada dels costos del servei, provocats per l'augment del preu d'entrada a abocador del rebuig. A més a més, el valor de venta dels materials reciclats ajudarà a augmentar els ingressos del servei, compensant així l'augment de personal. El sistema Porta Porta és un sistema més just ja que implica la participació de tota la ciutadania per igual.

El passat dissabte 29 d'abril, en el marc de la Fira de la Primavera, es va fer una caracterització pública d'un contenidor de rebuig d'un carrer de Navàs triat a l'atzar. La caracterització és la tria de les deixalles que es llencen barrejades al contenidor de rebuig, però que no son rebuig i que haurien d'anar a les altres fraccions (envasos, paper i cartró, matèria orgànica...).

La prova va servir per fer visibles els índex actuals de recollida selectiva a Navàs en contrast amb els índex de la separació resultant de la caracterització, així es van calcular els materials valoritzables que podrien ser un recurs però que ara acaben a l'abocador. Els resultats van concloure que del total que es va llençar al contenidor triat, un 90,75% dels residus eren reciclables i no haurien d'acabar a l'abocador.

Diàleg permanent amb la ciutadania i els comerços

El desplegament del sistema Porta a Porta és una aposta de l'Ajuntament de Navàs, que ja fa temps que treballa per implementar-lo de forma planificada. De fet, s'estan realitzant estudis des del 2015 i havent analitzat el contingut d'aquests, podem concloure que el poble ja està preparat per iniciar-lo.

A la vegada, el govern i l'equip tècnic de l'Ajuntament estan en disposició d'atendre a la ciutadania per resoldre possibles dubtes que pugui generar el nou sistema de recollida de residus, i manté un diàleg constant amb la ciutadania i amb els comerços locals.

Per aquest motiu s'han planificat un seguit de sessions participatives sectorials per poder explicar amb més detall les implicacions del nou sistema que se celebraran el proper dimecres 10 de maig.

Durant les sessions s'explicaran els motius pels quals Navàs aposta per aquest model de recollida, es farà una petita introducció al funcionament del sistema i es farà públic el calendari d'implantació.

Les entitats diverses de Navàs seran convocades per a una sessió específica al mes de juny.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Notícia

Es tracta del primer pas per a la implantació d’un nou model que inclourà també la recollida de les deixalles domèstiques a través de contenidors intel·ligents. El canvi s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea. La campanya que acompanyarà el desplegament té l’objectiu de positivitzar el fet de reciclar, fent que la ciutadania se senti partícip del canvi per ajudar a fer de Manresa una ciutat pionera en l’acció contra l’emergència climàtica

Notícia

Les dades del 2023 del Consorci del Bages per a la gestió de residus apunten una bona progressió de la gestió de residus en els municipis consorciats (Bages i part del Moianès)

Butlletí