L'Ajuntament de Barcelona crearà una elèctrica per autoabastir-se

Font: Ajuntament de Barcelona

02/04/2017 - 11:17

L'Ajuntament de Barcelona crea una empresa elèctrica municipal que començarà a oferir servei a unes 20.000 llars a finals del 2018.

La proposta s'ha aprovat en el ple municipal. Ara, el que falta és la llicència que ha de donar el govern espanyol. 

Aquesta comercialitzadora neix per abastir d'electricitat l'ajuntament per després obrir-se als ciutadans. L'empresa es dirà Barcelona Energia i comercialitzarà electricitat 100% renovable.

Serà un ens propi de l'ajuntament, amb la qual cosa podrà subministrar electricitat al consistori sense concurs públic, però amb la condició, marcada per llei, que limiti l'atenció als ciutadans a només el 20 per cent del seu volum de negoci.

Les previsions del govern d'Ada Colau és que li suposarà un estalvi de 500.000 euros en concepte de compra d'electricitat. Segons el regidor d'Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, amb la creació de la nova comercialitzadora d'electricitat es pretén "evitar la inestabilitat de preus del sector".

Així, l'Ajuntament de Barcelona assumirà el paper de gestor energètic per facilitar la generació d'energia per part de la ciutadania, gestionar la producció i garantir el subministrament necessari a totes les persones amb dificultats o situació de vulnerabilitat.

En una primera fase, Barcelona Energia donarà servei a 20.000 llars, que tindrien accés a una energia neta i més barata. A mesura que creixi aquest volum -perquè la voluntat és estendre-ho a tota l'àrea metropolitana- el nombre de ciutadans atesos augmentarà.

La posada en marxa de la comercialitzadora d’energia elèctrica respon a la voluntat del Govern Municipal de desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar una Mesura de Govern que planteja el full de ruta per liderar la transició cap a la sobirania energètica de la ciutat, basada en l’augment de la generació renovable local, la reducció del consum de l’energia, l’ús racional de l’energia i la garantia de subministrament, i la consegüent reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Serà l’elèctrica 100% pública més gran de l’Estat i oferirà una energia de proximitat i 100% renovable. La previsió és que la comercialitzadora d’energia elèctrica estarà operativa a l’estiu del 2018. La comercialitzadora d’energia elèctrica vol ser un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable (solar, biomassa, minieòlica,…) tant a nivell d’equipaments municipals (autogeneració – autoconsum) com també per al ciutadà de Barcelona. Serà per tant, una comercialitzadora d’energia verda i local.

 La comercialitzadora podrà esdevenir l’agent de mercat dels excedents d’energia que es produeixin en les instal·lacions municipals d’autoconsum. Es treballarà per oferir acords bilaterals per tal d’assegurar la compra de l’energia excedentària a un preu raonable i així evitar la inestabilitat de preus del sector que aquests anys han fet tant de mal al sector. L’Ajuntament de Barcelona assumirà el paper de gestor energètic per facilitar la generació d’energia per part de la ciutadania, gestionar-ne la producció i garantir el subministrament necessari a totes les persones amb dificultats i/o situació de vulnerabilitat.

La comercialització d’energia elèctrica representa, no només la compra i subministrament d’aquesta, sinó també la incorporació de dos valors afegits molt importants: que l’energia generada sigui renovable i local i que es pugui relacionar, per primera vegada, la generació renovable i local i el consum de la ciutat. És important que la ciutadania conegui els beneficis ambientals, econòmics i socials que representa aquesta oportunitat, així com el paper actiu que pot jugar per assolir aquest repte.

A més, l’Ajuntament oferirà a través de la comercialitzadora serveis energètics integrals: assessoria a la ciutadania, acompanyament i estímul per tal de conèixer els seus consums i projectes energètics tant d’estalvi i eficiència com de generació, facilitar el manteniment i la gestió de les instal•lacions de generació, promoure la rehabilitació energètica, incrementar la cultura energètica,… amb l’objectiu principal de la promoció de l’estalvi energètic, l’eficiència energètica i la generació energètica local.

L’Ajuntament s’està plantejant oferir tres tipologies de tarifes: per a ajuntaments, per a petit terciari (client generador i/o client consumidor) i tarifa ciutadada, que a més dels dos tipus de clients anteriors inclouria el client vulnerable donant resposta a l’aplicació de la Llei 24/2015 de pobresa energètica. El mercat energètic però està regulat i cal complir amb les condicions del mercat i jugar amb els marges disponibles. Cal afegir que el fet de disposar d’una comercialitzadora pública permetrà donar la màxima transparència a la informació disponible del mercat elèctric tant als seus clients com a la ciutadania en general.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Butlletí