L'Hospitalet celebra el Dia mundial de l'Aigua amb l'apadrinament del riu Llobregat

28/03/2017 - 09:04

Vídeo: Resum de l'activitat dels Padrins del riu 2016.

El Dia mundial de l'Aigua s’ha celebrat a L'Hospitalet de Llobregat el divendres 24 de març amb escoles i el diumenge 26 de març amb ciutadania en general. Totes dues propostes són una iniciativa dels Padrins del riu, un conjunt d’entitats i escoles que volen promoure el riu Llobregat al seu pas pel municipi, que desitgen acostar la ciutat al riu, que és proper físicament, però llunyà encara en el pensament de gran part dels habitants.

Les activitats obertes a tots els públics programades pel 26 de març s’han dut a terme amb èxit i amb una nombrosa participació. Els assistents van poder anar fins al riu i fer algunes de les activitats que les diferents entitats padrines del riu organitzaven.

Foto: Al Camí del Riu, passada la masia de Cal Masover Nou. Foto de família amb Cal Trabal al darrera.

Els assistents es van poder dividir en diversos grups i activitats: els que feien la pedalada fins a Sant Boi (organitzada per la Saboga), els que van volen fer una caminada circular de 7 km (passant per Cornellà, El Prat i Sant Boi i guiada pel Club Muntanyenc de l’Hospitalet) i finalment els que van voler fer activitats d’educació ambiental a peu de riu.

Van acompanyar els membres del Casal de gent gran Ermita, famílies del Club d’Esplai Pubilla Casas i de l’AFA Paco Candel, Voluntaris de l’Hospitalet, Protecció Civil, Plataforma No més Blocs, així com particulars interessats en el tema. A la vora del riu es van celebrar diversos tallers.

SEO Birdlife, a més de repartir material de sensibilització, pòsters i guies d’ocells, va dinamitzar diversos tallers de rastres, imans, caretes i d’altres manualitats per als més petits. També s'incloia una explicació de nius, plomes, etc.

Biosfera ens va parlar de les espècies invasores que es poden trobar al riu i va informar que ara està tipificat com a delicte l’alliberament de tortugues de Florida al riu, que la canya que habitualment es troba és invasora i se la coneix com a canya americana, encara que té procedència asiàtica. Originalment es va portar per posar-les a les tomaqueres dels pagesos.

La diversitat de flora i fauna que sumen entre la zona agrícola i el riu és la més alta de la ciutat i reuneix aproximadament el 75% de les espècies de tot L’Hospitalet.

El Centre de Normalització Lingüística va oferir uns jocs lingüístics, on petits i grans ens les vam haver d’empescar per endevinar el resultat dels jeroglífics, força difícils. Va ser una experiència molt divertida.

Petits i grans van poder aprendre molts aspectes relacionats amb la vida del riu i les diverses espècies que hi habiten, així com els noms correctes de molts mots relacionats amb l’aigua.

Per repassar el passat agrícola al voltant del riu i l’impacte socioeconòmic al municipi, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet va preparar un joc d’imatges molt atractives, anomenat “La màquina del temps”.

Els tallers d’”Aigua neta!” i “Un got d’aigua” del Programa Metropolità d’Educació per la Sostenibilitat de l’AMB ens han ajudat a entendre el procés de depuració d’aigua i també a distingir en un tast d’aigües el sabor de l’aigua provinent d’aixeta o bé d’ampolla de mineralitació alta o baixa, i tot això ens ha permès relacionar-ho amb la reducció de residus i envasos.

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat agraeix la participació de tots els assistents i la tasca de les entitats padrines que han organitzat alguna activitat, així com les administracions que han col·laborat amb l’aportació de tallers especials per a l’efemèride, com la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


 

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Butlletí