"Arbres per viure" a Barcelona

18/01/2017 - 08:59

Barcelona vol arbres millors, més biodiversitat, més funcionals i més resistents al canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona presenta “Arbres per viure”- Pla Director de l’Arbrat 2017-2037 que guia l’acció municipal en matèria de planificació, gestió i conservació de tot l’arbrat de la ciutat. Hi ha més d’1,4 milions d’arbres, i més de 170 espècies.

La participació ha estat clau per a la seva elaboració amb 54 sessions de participació i més de 700 professionals i tècnics fent aportacions. Barcelona invertirà 9,6 milions d’euros anuals en el Pla de l’Arbrat, un 16% més que fins a l’actualitat.

L’arbrat cobreix el 25,20% de la superfície de la ciutat i constitueix una gran biomassa que esdevé un patrimoni natural de gran valor. El pla inclou tots els arbres de la ciutat: els dels espais forestals de Collserola, Montjuïc i els Tres Turons, els arbres de carrer, els de parcs i jardins públics i privats, i els de totes les entitats i institucions.

Un dels beneficis de l’arbrat és que influeix en la depuració de l’aire mitjançant l’eliminació de contaminants atmosfèrics –causats principalment pel trànsit rodat i la indústria-, com ara l’ozó, el diòxid de sofre, el diòxid de nitrogen, el monòxid de carboni i les partícules en suspensió.

Els arbres més comuns al terme municipal de Barcelona, segons l’estudi del CREAF, incloent la serra de Collserola, són l’alzina (Quercus ilex) amb 313.372 exemplars (22.1% de la població total), el pi blanc (Pinus halepensis) amb 290.525 exemplars (20.5% de la població total), el plàtan (Platanus x acerifolia) amb 93.212 exemplars (6.6% de la població total) i el pi pinyer (Pinus pinea) amb 69.749 (4.9% de la població total).

Els arbres més comuns dins l’àrea urbana de Barcelona són el plàtan (Platanus x acerifolia), amb 18.744 exemplars (8.8% de la població de verd urbà), el xiprer de Lambert (Cupressus macrocarpa) amb 15.620 exemplars (7.4% de la població de verd urbà), la troana (Ligustrum lucidum), amb 13.668 peus (6.4% de la població de verd urbà) i el lledoner (Celtis australis), amb 11.715 exemplars (5.5% de la població de verd urbà).

L’objectiu del Pla de l’Arbrat no és tenir més arbres sinó de més qualitat i així crear una veritable infraestructura verda que a la vegada suposi més serveis i beneficis ambientals, socials i psicològics per a la ciutadania. La qualitat dels arbres es defineix per arbres més grans, més madurs, amb millor estat vegetatiu i amb millors condicions de sòl. Els arbres de més qualitat són més resistents als reptes del canvi climàtic.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Una iniciativa pionera que fomenta la protecció de les abelles al Parc Natural de Collserola

Ubicat al Parc Natural de la Serra de Collserola, el cementiri ha posat en marxa un projecte pedagògic únic al país per conscienciar sobre el paper clau d’aquests insectes en l’ecosistema i sobre la biodiversitat.

Les abelles són espècies pol·linitzadores molt importants per als ecosistemes, que en entorns urbans es troben fortament amenaçades per l’acció humana i la contaminació atmosfèrica

Notícia

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Article

El 4rt Pla de Sostenibilitat del Zoo es basa en una diagnosi detallada dels metabolismes ambientals i elabora més de 170 propostes de millora. El Pla estableix 5 grans objectius, emmarcats el els ODS: Biodivers; Eficient; Influent; Participat i Cohesionat; i Conscient.

Butlletí