Castelló participa en un projecte de drenatge sostenible de l’aigua de la pluja

18/01/2017 - 10:09

L’Ajuntament de Castelló participarà, juntament amb diverses capitals del món com Tampere, Praga, Hong Kong i Buenos Aires en un projecte europeu dedicat a la investigació sobre drenatge sostenible de l’aigua de pluja, l’anomenat Urban Nature Labs (UNALAB).

El consistori rebrà per part de la Comissió Europea un total de 86.000 euros per subvencionar la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló i treballar juntament amb aquestes institucions de 14 països.

L’alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha recordat la importància “d’aconseguir finançament europeu per a qualsevol àrea, sobretot per innovació”. A més, ha destacat que el consistori va a “estar molt actiu en la recerca de recursos a Europa, pel que cada projecte europeu aprovat compte”. En aquest sentit, Marco ha destacat l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que suposarà la major inversió de fons europeus de la història a Castelló, amb 10,1 milions d’euros per als pròxims anys i que es posarà en marxa aquest 2017. l’Ajuntament de Castelló aportarà l’altre 50% del finançament, també amb 10,1 milions, el que sumarà una inversió global de 20,2 milions en l’estratègia EDUSI.

El UNALAB té com a objectiu construir un “living lab” (laboratori vivent) a les ciutats líders per realitzar proves i aconseguir solucions innovadores per millorar la gestió de l’aigua a les ciutats. Entre tots els socis busquen desenvolupar ciutats més intel·ligents, inclusives i sostenibles.

És interessant destacar la relació d’aquest projecte amb la iniciativa CoSuDS (Collaborative Sustainable Drainage System), la qual va estudiar les possibilitats per implantar els sistemes de drenatge sostenible de l’aigua de pluja al Raval Universitari i que la regidora de Sostenibilitat, Sara Usó, va presentar a Bratislava en una conferència sobre Gestió de l’Aigua. Així mateix, l’edil ha subratllat que “el drenatge d’aigua de pluja sostenible és un tema molt interessant per a la Unió Europea i per a nosaltres perquè repercuteix directament en el benestar dels ciutadans”.

Suport a la recerca i la innovació

En aquest sentit, aquest projecte està liderat per tres ciutats europees amb molta experiència en desenvolupament sostenible (Tampere, Gènova i Eindhoven) i Castelló és soci col·laborador juntament amb Stavanger (Noruega), Praga (República Txeca), Cannes (França), Başakşehir ( Turquia), Hong Kong (Xina) i Buenos Aires (Argentina). Aquesta iniciativa també comptarà amb la col·laboració de la ciutat de Guangzhou (Xina) i de la Xarxa de Smart Cities Brasilera. En definitiva, treballaran conjuntament institucions públiques, instituts de recerca com el Parc Científic Tecnològic i empresarial de la Universitat Jaume I (ESPAITEC), i petites i mitjanes empreses de tot el món perquè tots els públics d’interès estiguin representats.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La taula s’ha constituït amb un doble objectiu consensuat per totes les parts. Per una banda, es pretén aportar solucions en les matèries de les quals la competència és directa dels participants, com convenis, adaptacions legislatives i regulacions laborals i, per l’altra, poder traslladar conclusions de la taula a altres entitats no vinculades directament a la gestió de l’aigua en qüestions com la morositat, la pobresa energètica, la vinculació d’increments salarials de les empreses públiques a la Llei de Pressupostos de l’Estat, entre d’altres.

Article

Emmarcat en l’estratègia per fer front a l’Emergència Climàtica, l’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Notícia

L'acord del Consell Metropolità dona el tret de sortida al procés per definir el model per a 13 municipis metropolitans, amb la participació dels consistoris. L'acord estableix que l'AMB creï una comissió d'estudi amb l'objectiu d'arribar a assumir aquests serveis en el termini màxim de 2 anys.

Butlletí