Es convoca el Premi Catalunya d'ecodisseny 2017

17/01/2017 - 08:35

La Generalitat de Catalunya convoca una nova edició del Premi Catalunya d’Ecodisseny.

El Premi Catalunya d'Ecodisseny 2017 reconeix els productes, els productes en desenvolupament i les estratègies dissenyats/des, fabricats o executats/des a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. 

Es valora, per exemple, productes dissenyats per tal d’estalviar recursos (tant en la seva producció com en la seva fase d’ús); productes modulars, reparables, actualitzables; serveis que proposin nous models de consum més sostenibles;  etc.

Està adreçat a dissenyadors o fabricants de productes, impulsors d’estratègies o estudiants de Catalunya.

El Premi té 4 categories: Producte, Producte en Desenvolupament, Estratègia i Disseny Jove.

El període de presentació de candidatures s’obrirà el 16 de gener de 2017 i finalitzarà el 28 de febrer de 2017 a les 12.00 h del migdia.

Més informació a l'enllaç

Què és l'ecodisseny ?

Quasi tothom entén, o creu entendre, el concepte de la paraula disseny. De manera general, s’associa disseny a l’aspecte que té un producte i fins i tot a la seva funció específica o estètica. Més enllà, els fabricants hi poden afegir els aspectes productius, de distribució, econòmics i comercials. Però tot i així, aquest tipus de disseny és incomplet i deficient. Per assolir un disseny complet, integral i sostenible de productes o serveis, cal considerar i tenir en compte, altres aspectes imprescindibles com són els aspectes ambientals i els aspectes socials. Aleshores parlem pròpiament d’un bon disseny, d’un disseny sostenible o ecodisseny.

Això vol dir que en la fase de disseny d’un producte o servei, moment en què es defineixen totes les seves característiques, estem determinant tots els aspectes associats a la seva composició, matèries primeres utilitzades i procés productiu; embalatge, transport i comercialització; utilitat i funcionalitat, atractiu i confort, durabilitat i la gestió adequada a la finalitat de la seva vida útil. Per tant, tenim en compte tot el cicle de vida del producte o servei (des de l’obtenció de les matèries primeres necessàries fins a la gestió correcte al final de la seva vida útil). Si desglossem el cicle de vida d’un producte, podem descobrir aquells aspectes que determinaran un bon o mal disseny en funció de les decisions preses en la fase de disseny i dels paràmetres que escollim.

Fase preproductiva:

  • Obtenció de matèries primeres i processat de material:
  • Tipus de matèria: més o menys tòxica, perillosa o difícilment gestionable.
  • Manera d’obtenir-les: processos contaminants i/o ineficients (consum d’aigua, energia o altres substàncies) i condicions laborals i/o socials.
  • Transport de les matèries primeres: quan més lluny més consum energètic i més contaminant.

Fase productiva:

  • Ús eficient de matèries primeres i reducció de residus i costos.
  • Eficiència en el consum d’aigua i energia (reducció d’emissions contaminants i costos)
  • Coordinació eficient de recursos humans
  • Condicions laborals i/o socials

Fase de comercialització i distribució:

  • Dissenyar el producte pensant en el seu transport i embalatge
  • Minimització de l’embalatge (funció específica i utilitat breu) i processos eficients.
  • Maximitzar l’eficiència en la distribució, transport i instal·lació.

Fase de vida útil del producte (ús i consum):

  • El producte ha de complir correctament amb els requisits de qualitat, seguretat, legislació, funcionalitat, sostenibilitat, estètica, durabilitat, ergonomia, salut i costos.
  • Manteniment i consumibles optimitzats
  • Gestió final:
  • Reutilització, reciclatge (reintroducció al cicle productiu, subproducte per altres processos) o valoració, de manera eficient.

Per tant, podem dir que dissenyar correctament és trobar la millor solució a una necessitat, d’acord amb les condicions del moment i de l’entorn, amb l’objectiu final d’assolir una millor qualitat de vida present i futura.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Article

El curt-documental, realitzat per Good Karma Projects , analitza la quantitat de microplàstics trobats a la Mediterrània com una manera de reflexionar sobre l'impacte negatiu per al medi ambient.

Article

#ReciCLAR és la nova campanya que impulsa la Generalitat de Catalunya amb @ecoembes i @ecovidrio. És clar, és massa evident per no fer-ho. Diposita cada residu on toca.

Butlletí