La Trocalleria, el servei d'intercanvi de producte de Rubí, es consolida

04/01/2017 - 14:27

Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 360,77 kg de residus.

L’Ajuntament de Rubí ha celebrat un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa de caràcter europeu per sensibilitzar la població de la necessitat de reduir la generació de deixalles. Per això, del 19 al 27 de novembre, s’han organitzat a la ciutat una trentena d’activitats mediambientals amb el lema Utilitza’n menys, que ha incidit en la reducció d’envasos principalment en les compres domèstiques i que ha permès consolidar el servei de la Trocalleria a la ciutat.

La Trocalleria és un espai on es poden intercanviar productes, allargant així la seva vida útil, tot prevenint residus. Aquest sistema d'intercanvis funciona a través de tiquets o 'trocs' i la participació està oberta a tota la ciutadania de Rubí.

S'hi poden portar tots aquells objectes que es tinguin per casa i se'n vulgui desfer, però que encara tenen una vida útil: llibres, un quadre, una làmpada, una ràdio, un patinet, un mòbil, una impressora... Com a límit, cada dia es poden aportar un màxim de 10 objectes. No han de superar els 50 x 50 cm i el seu pes ha de ser inferior a 25 Kg.

També es poden portar els residus a les deixalleries mòbils i a la deixalleria de Cova Solera, on es lliuren els vals per realitzar els intercanvis a La Trocalleria. Si es vol obtenir un benefici econòmic dels objectes, es recorda que també existeixen a la ciutat botigues de 2a mà on vendre’ls. 

Es poden portar els residus especials que es portaria a la Deixalleria mòbil per obtenir vals d’intercanvi.

Les activitats de la Setmana Europea de Prevenció de Residus a Rubí

Durant La Gran Acció de dissabte 19 de novembre, on hi van participar prop d’un miler de persones, es van produir en poc més de tres hores i mitja 35 intercanvis de productes variats, des de roba a petits electrodomèstics o quadres. Aquest servei iniciat com a prova pilot durant l’edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus el 2015 està tenint molt d’èxit entre els rubinencs i les rubinenques, que poden portar objectes que no utilitzen i intercanviar-los amb d’altres persones i allargar així la seva vida útil. Aquest servei funciona de manera estable cada dissabte al matí des de la primavera.

En la mateixa línia, una de les altres activitats que ha tingut més acollida durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany han estat els diversos mercats de segona mà que es van organitzar en motiu de La Gran Acció: el Refira’t, amb la presència de parades on es podien trobar articles en molt bon estat per un preu simbòlic, van tenir especial rellevància les AMPA mobilitzant a alumnes, pares i mares de les escoles participants. Així, es van vendre  565 productes d'aquest tipus de les paradetes de les botigues de segona mà, d'artistes, i de les escoles i instituts (J.V.Foix, Schola, Mossèn Cinto Verdaguer, Pau Casals).

Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 360,77kg de materials que no han esdevingut residus i de residus que s’han retirat del Medi Natural. És a dir, que aquests objectes i materials no han anat a parar al contenidor o a la deixalleria, sinó que han allargat la seva vida útil.

També estan tenint molt bona acollida la recollida de joguines de segona mà en col·laboració amb Creu Roja, batejada amb el nom Encara podem donar molt de joc!, que s’allargarà fins a finals de desembre fent recollida a la Deixalleria de Cova Solera i a les mòbils.

Igualment, durant la Gran Acció, molts ciutadans es van apropar a les exposicions sobre selecció i prevenció d’envasos que explicaven els processos de reciclatge i les alternatives reutilitzables respectivament. Aquest missatge s’ha fet extensiu a les entitats esportives i als centres educatius de la ciutat a través de l’enviament de recomanacions per evitar l’ús d’envasos d’un sol ús i la promoció dels envasos reutilitzables entre les famílies. A més, els més petits van poder gaudir de l’Inflable per a reciclar saltant, de l’Agència Catalana de Residus, que durant tot el matí va acollir grups d’infants participant de l’activitat.

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també s’han organitzat dos Ecotallers en clau de Re, una nova jornada de neteja de l’entorn natural on hi van participar unes 70 persones que gràcies a Caçadors de Trastets van recollir 150 kg de deixalles de l’entorn de Ca n’Oriol. 22 persones van participar en la visita al Centre de Tractament de Residus el Vallès Occidental.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalRubí
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Butlletí