Torna el FICMA amb el cinema més compromès

31/10/2016 - 18:21

Comença la 23a edició del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona (FICMA), que premia amb el “Sol d'Or Especial” a l'ONG “PROACTIVA OPEN ARMS” i al documental “ASTRAL” d’en Jordi Évole. Sota el lema #ElCambioEstaEnMarcha el FICMA oferirà més de 145 pel·lícules que li prenen el pols al planeta.

 

El FICMA inaugura el 3 de novembre a l'Institut Francès de Barcelona amb la projecció de l'espectacular film d’en Yann Arthus Bertrand “TERRA”, un viatge per aprofundir en la història de la humanitat. El Festival es clausura el 10 de novembre al Caixaforum Barcelona, amb el documental “CHASING ASYLUM”, de la guanyadora de l'Oscar Eva Orner que presentarà el film, que exposa l'impacte de les severes polítiques immigratòries australianes, que permeten detenir als sol·licitants d'asil en instal·lacions aïllades en illes deixant-los durant anys als llimbs apàtrides.

El Festival ha programat una varietat de curtmetratges i documentals per sensibilitzar de la crítica situació humanitària dels immigrants al Mar Mediterrani i a les fronteres sud d'Espanya, Itàlia i Grècia. Aquest serà el tema de la Secció Focus, amb la projecció, entre altres, del documental "ASTRAL". A més, amb la finalitat de promoure informació i sensibilització sobre la situació dels REFUGIATS, FICMA Pro tindrà entre les seves activitats una xerrada per analitzar quin paper té el cinema per transmetre i ajudar a sensibilitzar sobre aquest tema.

 

Més de 145 produccions de les gairebé 2.300 que es van presentar a certamen, conformen la programació del FICMA 2016 que es projectarà en els seus diferents i ja habituals espais: Cinemes Girona (Secció Oficial) Universitats de Barcelona, Pompeu Fabra i Blanquerna (Ruta UniFICMA) i al Cosmocaixa (Petit FiCMA) que albergarà projeccions pels més petits i les seves famílies, amb tallers i activitats com “El Planeta Terra en tots els seus estats” a partir del 6 de novembre.

A la Secció Estrenes, a més de les estel·lars “TERRA” i “CHASING ASYLUM”, el FiCMA vol rendir un homenatge a l'activista i Premi Goldman 2015, Berta Cáceres, que va ser assassinada aquest 2016 per defensar el medi ambient. Una estrena europea és el llargmetratge “CONSUMED”, protagonitzat per Zoe Lister-Jones, Victor Garber, Grffin Dunne i Danny Glover, que narra la preocupació d'una mare pels misteriosos problemes de salut del seu fill, començant a investigar i endinsant-se en el món dels aliments genèticament modificats.

El Jurat del FiCMA està compost per professionals de llarga trajectòria al món ambiental i cinematogràfic: Núria Almiron (Espanya), Arturo Larena (Espanya), Marisa Ortiz (Mèxic), Raquel Aranda (Espanya), Niccolò Bruna (Itàlia), Cinthia Pereira (Brasil), Oriol Gispert (Espanya), Jordi Pietx (Espanya) i Silvia Segovia (Espanya) que escolliran els Sols d'Or del Festival en Documentals llargs i curts i Curtmetratges de ficció i animació.

Una de les grans novetats d'aquesta edició és la Beca de 2.000€ que la ONG WWF Espanya i el FICMA lliuren a un projecte per a la realització d'un curtmetratge no superior a 3 minuts, obrint una finestra per promoure i fomentar la producció audiovisual i ser un vehicle de conscienciació i divulgació ambiental.

“Segueixo creient que som un Festival de Cinema necessari, que mostra el que molts no volen veure i que dóna veu a molts que no la poden tenir” afirma en Claudio Lauria, President i Fundador del FICMA.

Una altra gran novetat del Festival és la seva nova eina per a l'educació ambiental amb l'ambiciós objectiu de fer de "Cada aula un cinema", un projecte per arribar a totes les escoles del país i de l’Amèrica Llatina, oferint cinema per a l'educació ambiental dirigit als més petits i joves, i continuant amb la Mostra Itinerant per tota Espanya i l'organitzada amb el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) a les 32 capitals de Mèxic, que té la finalitat d'entretenir, conscienciar i crear un canvi positiu en la societat.”

L'actriu Silvia Segovia, conduirà la Gala de Clausura i lliurament de Premis del Festival, amb la participació estel·lar de la cantautora catalana Meïa, que presentarà dues cançons del seu nou disc "Lighthouse" amb menció especial per el tema “Beyond the angle of horror”, un homenatge a la fotògrafa franco-marroquina, Leila Alaoui, que fou assassinada en un acte terrorista.


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
Els municipis costaners articulen noves formes de decidir sobre el territori davant dels impactes de la crisi ambiental i social
Font: Paisatgesverticals.cat

Font: Paisatgesverticals.cat

L’entramat d’interessos entre la població, l’economia blava, l’oci i tot activitat econòmica que es desenvolupa al litoral és una constant que es manté en tensió al llarg del litoral català. Gairebé un any enrere, els municipis del litoral català reclamaven ajudes urgents a les administracions, aclaparats pels recents estralls que havia deixat el temporal Gloria. Poc s’imaginaven, però, que dies més tard arribaria una segona crisi en forma de pandèmia mundial. Aquesta situació ha esdevingut el detonant perquè ajuntaments, sectors econòmics i societat civil s’organitzessin per trobar solucions acordades a problemes comuns, emparats per la llei d’ordenació i protecció del litoral aprovada el juliol del 2020.

Acte
28/03/2021 - 20:30

Butlletí