Guia: '‘Terrats vius i cobertes verdes‘

Font: Ajuntament de Barcelona
17/03/2016 - 14:31

La guia té per objectiu que els terrats i cobertes de la ciutat tinguin usos mediambientals, energètics i comunitaris, aquesta Guia vol ser un instrument per promoure la revaloració de les cobertes dels edificis de la ciutat i l’ús d’aquests espais per part dels veïns i veïnes.

En una ciutat on no sempre trobem espais verds i amb tranquil·litat a peu de carrer, disposar d’uns terrats en condicions, enverdits i amb instal·lacions que convidin a passar-hi estones agradables, pot significar una millora important en la qualitat de vida de la ciutadania. Es tracta d’espais segurs a l’aire lliure on és possible gaudir de vistes sobre la ciutat, hi ha més silenci, es pot prendre el sol, llegir, fer-hi una activitat física, cuidar un hort o trobar-se amb els veïns.

Així mateix, són espais que poden actuar a favor de la qualitat ambiental, amb cobertes verdes que regulen el clima urbà i de l’edifici, ajuden a esmorteir la contaminació atmosfèrica, acullen una flora i una fauna valuoses i retenen l’aigua. I cada vegada més, la ciutadania de diverses edats tornen a gaudir d’aquests terrats.

Amb aquesta nova guia de ‘Terrats vius i cobertes verdes‘ es vol impulsar i acompanyar aquest procés de redescobriment, a la vegada que exposar els beneficis de la seva transformació en espai útil i donar eines per resoldre dubtes sobre els usos que se li poden donar a aquests espais, amb respostes tècniques per escollir quina mena de terrat volem i com avançar per arribar a gaudir-ne.

Així, a la guia es proposa que el terrat viu sigui d’ús col·lectiu, polivalent, multifuncional i multicultural, i orienta sobre les utilitats que se li poden donar i com vehicular-lo cap el seu objectiu. L’ús pot variar en funció de les necessitats i interessos dels usuaris, i fins i tot distribuir-se en espais diferenciats. Per tant, els usos  poden ser funcionals, com estendre la roba, emmagatzemar, generar energies sostenibles o fer un hort, o poden ser recreatius, amb activitats d’oci per a tothom.

Per altra banda, les cobertes verdes poden ser extensives, semiintensives, intensives, naturalitzades, horts, acumuladores d’aigua, generadores d’energia si li posem panells solars, o espais d’usos múltiples i comunitaris, com si es tractés d’un espai més de la casa.

El document ofereix també eines pel manteniment d’aquests espais en qualsevol de les funcions i els usos que se’ls hi doni.


Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Resultats de les sessions de les 48h d'agricultura i verd urbà a Barcelona.

Notícia

Durant el darrer any el preu de l’electricitat s’ha incrementat al voltant d’un 300% i l‘autoconsum s’ha posicionat com una de les solucions, ja que una família pot generar un estalvi energètic del 35% anual.

Article

Un conveni signat amb el consorci d’aquest espai permetrà fer un salt d’escala en la transició energètica, ja que fomentarà projectes que vagin més enllà de l’autoconsum individual i que siguin també comunitaris.

Butlletí