“Llegim el riu” arriba a Montornès

04/04/2024 - 08:27

La Biblioteca i el Departament municipal de Medi Ambient s'han adherit a la iniciativa, que inclou dues sortides al riu Mogent per fer una observació de l’ecosistema fluvial i plantejar propostes de millora per a aquell espai. 

El tram del riu Mogent que passa per Montornès serà l’escenari d’una nova acció mediambiental gràcies al projecte “Llegim el riu”, que combina ciència ciutadana i recerca ecològica als rius. La Biblioteca i el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montornès del Vallès s’han adherit a aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona que compta amb la coordinació del grup de recerca FEHMlab de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’associació Hàbitats i la Fundació Rivus.

A través del projecte, el veïnat té l’oportunitat d’observar els ecosistemes fluvials amb el guiatge de persones expertes, així com consensuar recomanacions de polítiques públiques per a la gestió i conservació de l’entorn.

La primera fase serà el 12 d’abril amb una sortida al riu en què les persones assistents prendran mostres per després identificar-les a través d’una app per a dispositius mòbils. L’expedició, prevista al tram que hi ha entre el pont de l’av. de la Llibertat i la passera de Montornès Nord, comptarà amb l’acompanyament de personal tècnic del grup de recerca FEHMlab, que proporcionarà els materials necessaris per a les tasques establertes. La comitiva sortirà a les 16.15 h de la Biblioteca.

 

Un projecte a llarg termini

Després de la sortida al riu del 12 d’abril s’ha previst una sessió per analitzar les dades recollides (cap al maig) i una sessió de retorn el 24 de juny per presentar els resultats i proposar accions municipals. Després de l’estiu, durant el setembre, es durà a terme una altra sortida al riu amb les seves respectives sessions de treball en els mesos següents, fins a arribar a la sessió de tancament de l’edició, prevista durant el gener de 2025.

 

La fragilitat de l’ecosistema del riu Mogent

El Mogent és un riu de règim mediterrani que neix a la Serra del Corredor i flueix cap a la plana del Vallès després de drenar part del Parc del Montnegre i El Corredor i el Massís del Montseny. A la part mitjana i baixa, en transcórrer per un territori densament poblat i industrialitzat, pateix impactes com abocaments d’aigües residuals tractades, extraccions d’aigua, endegament de lleres i presència d’espècies exòtiques i invasores, aspectes que poden afectar negativament al seu estat ecològic.

El tram de Montornès triat per fer l’anàlisi ha estat sotmès a diverses actuacions de millora i restauració. També ha estat l’escenari d’activitats educació ambiental com caminades, recollides de residus amb voluntariat, plantacions d’arbrat amb les escoles i itineraris de descoberta. A més, l’Ajuntament ha demanat una nova subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua per promoure una actuació d’erradicació de canya americana.

 


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Ciència ciutadana pel bé dels insectes

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Butlletí