novembre 2018

Notícia

L’Ajuntament d’Igualada i Airbnb han anunciat avui l’inici d’una col·laboració per a la creació del primer Healthy Destinations Lab del món. El Lab serà, a la vegada, un programa d’activitats dissenyades especialment per la capital de l’Anoia i el conjunt de la comarca i una plataforma de coneixement internacional per impulsar el healthy tourism o turisme sostenible. Airbnb desenvolupa projectes vinculats a aquest healthy tourism arreu del món, amb l’objectiu que aquesta activitat sigui respectuosa amb l’entorn econòmic, social i cultural de cada zona.

Notícia
L'Agència Europea del Medi Ambient considera que amb més energies renovables les emissions dels vehicles elèctrics poden reduir-se encara un 73%.

El vehicle elèctric contribueix menys al canvi climàtic i contamina molt menys que els vehicles dièsel i de benzina, segons un informe de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA). L'informe porta el títol "Els vehicles elèctrics des de la perspectiva del cicle de vida i de l'economia circular". Com això indica, l'anàlisi no té en compte només la circulació dels vehicles, sinó tot el cicle de vida, des de l'obtenció de matèries primeres per a la seva fabricació fins al final de la vida útil.

Notícia
A més de representar un cert risc a nivell sanitari per la possibilitat de deixar cecs els animals, a nivell ecològic també pot ser un problema greu
Dues obreres es creuen en una filera. Autor: Carlos Pradera

Dues obreres es creuen en una filera. Autor: Carlos Pradera

Per primer cop a Europa s’ha detectat una població establerta i en expansió de la formigueta de foc (Wasmannia auropunctata), concretament ocupant unes 6 hectàrees d’una urbanització de Marbella. El seu nom prové d’una traducció directa de l’anglès, ‘little fire ant’, ja que la seva picada és intensa i ardent. Malgrat que pels humans no passa d’una molèstia, tant a la regió d’origen (la zona entre Brasil, Argentina i Uruguai), com en altres llocs on ja és invasora, s’han detectat casos de ceguesa en animals salvatges i domèstics que han estat picats a l’ull —des de gats, gossos, gallines i jaguars, fins a elefants a l’Àfrica

Notícia

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030 davant de més d’un centenar de particulars i membres d’entitats implicades en la seva elaboració. Es tracta del document que fixa els objectius estratègics en matèria de biodiversitat amb l’horitzó 2030. Segons l’indicador Living Planet Index, adaptat al nostre país, en el període 2002-2016 han disminuït un 22% el conjunt de les poblacions de 258 espècies analitzades, que inclouen papallones, ocells, mamífers, rèptils i amfibis.

Notícia

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que el Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles que impulsa el Departament reduirà substancialment els sectors edificables a la costa gironina. Calvet ha comparegut davant la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya per exposar les línies d’actuació del Govern per protegir el litoral de projectes urbanístics agressius.

Notícia

La tècnica de construir murs en pedra seca és considerada des d'aquest 28 de novembre patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, segons ha comunicat l'organització en una sessió celebrada a la República de Maurici. Tal com ha explicat l'organització, aquest tipus de construcció és un exemple de relació equilibrada entre l'ésser humà i la naturalesa.

Notícia

Les emissions mundials de diòxid de carboni, principal causant del canvi climàtic, van augmentar el 2017 després de tres anys d'estancament. Al ritme actual faran que, el 2100, la temperatura mitjana del planeta hagi augmentat tres graus respecte a l'era preindustrial, amb uns efectes molt greus a tots els nivells. Són dades poc encoratjadores però molt realistes de l'informe sobre diferències d'emissions 2018, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

Notícia

En el marc de l’acord de col·laboració amb l’Autoritat Israeliana de Parcs i Natura  per reforçar les poblacions d’aquesta espècie al sud-est europeu, ja s’han enviat 94 exemplars

Notícia
 

Besalú ja té un primer balanç de la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta després d’un mes de la seva posada en marxa.

Notícia

Després d’un divendres marcat pel Black Friday i el consumisme que aquest esdeveniment representa, la plataforma Aprofitem els Aliments ha decidit organitzar la jornada #ZeroFoodWasteBCN, un altaveu per a les persones i projectes que treballen en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari, la cultura de l’aprofitament i l’horitzó de residus zero.