Visor de la qualitat de l'aire a la metròpolis Barcelona

Font: AMB.cat

31/07/2018 - 08:00

El visor de la qualitat de l'aire metropolità és una nova eina disponible al web de l'AMB que permet a la ciutadania conèixer els nivells dels tres principals contaminants atmosfèrics, l'NO2, les partícules PM10 i l'ozó O3.

L'eina digital, que ha rebut gairebé 1.500 visites des que va entrar en funcionament a finals d'abril, és un servei molt útil per a les persones vulnerables en cas d'episodi de contaminació (gent amb problemes respiratoris, infants o al·lèrgics) i també és una eina important per a professionals de la meteorologia que necessiten un seguiment exhaustiu i detallat dels nivells de contaminació.

Els usuaris poden consultar de manera interactiva i fàcil els nivells de pol·lució en el moment actual, l'evolució dels últims cinc dies i el pronòstic que fa l'AMB dels diferents contaminants per a les següents dues jornades.

Les dades d'aquesta plataforma provenen de les estacions de la XPVCA (xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica) de la Generalitat de Catalunya.

Estructura i novetats

El visor de la qualitat de l'aire ofereix dues maneres de mostrar la informació. Per un costat, es pot visualitzar un mapa de la metròpolis, que geolocalitza les estacions de la XPVCA. En clicar en un d'aquests punts s'accedeix a les taules amb els nivells dels tres contaminants: NO2, PM10 i O3.

D'altra banda, a la franja superior de la pantalla es pot veure el valor de cadascun dels contaminants.

Pel que fa a les novetats, cal destacar l'existència d'un nou indicador de qualitat de l'aire: l'IQUAM (índex de qualitat de l'aire metropolità), que marca els diferents llindars de contaminació i facilita la lectura dels nivells a través d'una escala de cinc colors en funció del nivell i de la seva incidència en la salut. L'IQUAM també integra tots els contaminants en un mateix mapa.

Aquest servei forma part del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica i s'emmarca en l'estratègia de l'AMB destinada a la conscienciació sobre aquest problema i a la millora de la qualitat de l'aire. 

Categories: 

Relacionats

Article

El 2n Congrés de Qualitat de l’Aire se centrarà en mesures urgents de mobilitat i reducció de la contaminació atmosfèrica.

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell impulsen la segona edició del Congrés – virtual, en línia- els dies 14 i 15 d’Octubre de 2021 des de la ciutat de Sabadell, on es vol posar sobre la taula mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals i els plans de mobilitat efectius per a mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica. Un Congrés alineat amb la proposta de la Setmana Europea de la Mobilitat: “Fes salut. Mou-te de manera sostenible”.

Article

Contaminacio Barcelona, projecte de divulgació científica coordinat per Miquel Ortega Cerdà, per tercer any consecutiu acaba de publicar l’anuari de la contaminació de Barcelona (edició any 2021) on podreu trobar un resum dels fets més destacats de l’any.

Butlletí