Font: BSC
El Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la Generalitat de Catalunya posen en marxa un sistema pioner per predir la contaminació atmosfèrica a cada carrer de Barcelona.
Ja estan en obert les dades del model urbà de qualitat de l’aire CALIOPE-Urban, que utilitza la potència del superordinador MareNostrum 5 per combinar models meteorològics, d’emissions i de dispersió de contaminants amb dades urbanes i IA per fer pronòstics de la concentració de NO2 cada 20 metres.
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) han impulsat una nova eina clau per predir i gestionar la qualitat de l’aire. Es tracta de CALIOPE-Urban, un sistema innovador capaç de pronosticar la concentració de diòxid de nitrogen (NO₂) a nivell de cada carrer de la ciutat de Barcelona, amb una resolució de fins a 20 metres i amb 24 o 48 hores d’antelació. L’eina, desenvolupada pel BSC i finançada per la Generalitat, suposa una nova fase del sistema de modelització CALIOPE de previsions de qualitat de l'aire per a la península Ibèrica, Catalunya i la ciutat de Barcelona.
Les dades, disponibles ja en obert al portal CALIOPE, permetran, tant a les administracions com a la comunitat investigadora i a la ciutadania en general, accedir a prediccions horàries de la concentració d’NO2, un dels principals contaminants de l’aire, provinent sobretot del trànsit rodat. Aquesta informació serà essencial per dissenyar polítiques més efectives de protecció de la salut pública, de mobilitat, i de planificació urbana. Cal tenir en compte que el pronòstic de la qualitat de l’aire permet, per exemple, identificar episodis de contaminació, modelitzar escenaris de futur de qualitat de l’aire o valorar l’eficàcia de mesures de reducció.
El sistema utilitza la potència del superordinador MareNostrum 5 per combinar models meteorològics, d’emissions i de dispersió de contaminants amb dades urbanes i mètodes d’intel·ligència artificial. El resultat són simulacions d’alta precisió que permeten identificar punts crítics de contaminació i avaluar l’efectivitat de mesures com les zones de baixes emissions (ZBE) o les restriccions de trànsit. Ara per ara, el sistema està enfocat en la ciutat de Barcelona, englobant també zones d’altres municipis com l’Hospitalet de Llobregat o Badalona, però s’hi està treballant perquè la metodologia es pugui replicar en un futur en altres ciutats o àrees metropolitanes.
Nova directiva europea de qualitat de l'aire
Amb CALIOPE-Urban, Catalunya, i la conurbació de Barcelona en particular, se situa a l’avantguarda d’àrees europees que integren la ciència i la tecnologia en la gestió ambiental. Aquesta nova fase de CALIOPE arriba en un moment clau marcat per les noves exigències de la directiva europea de qualitat de l’aire, que fixen de cara a 2030 objectius més estrictes de reducció de la contaminació atmosfèrica, considerada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el principal factor de risc ambiental per a la salut a nivell mundial.
L’administració pública del futur ha d’integrar les eines tècniques disponibles per millorar la gestió de la contaminació atmosfèrica. És per això que, en paraules de la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat, Sonsoles Letang, “la nostra voluntat es promoure aquests desenvolupaments científics que, conjuntament amb la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, que gestionem des del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, permeten disposar d’informació sobre la qualitat de l’aire a tot el territori, pronosticar episodis de contaminació i determinar quines accions són eficients per millorar la qualitat de l’aire i preservar la salut dels nostres ciutadans”.
"L'ús de models com el sistema CALIOPE ens permet crear un bessó digital de la qualitat de l'aire, i així poder entendre millor els esdeveniments del passat i les seves causes, predir què passarà els propers dies i, basant-se en aquesta informació, prendre mesures com la declaració d'episodis d’alta contaminació, així com testejar i definir estratègies per millorar la qualitat de l'aire abans d'implementar-les", ha afirmat Albert Soret, líder del grup de Serveis del Sistema Terrestre del BSC.
CALIOPE és l'únic sistema de pronòstic de qualitat de l’aire que ofereix de manera operacional prediccions per a Barcelona (fins a 20 m x 20 m), Catalunya (1 km x 1 km) i la península Ibèrica (4 km x 4 km), i és l’única contribució espanyola al Servei de Vigilància Atmosfèrica de Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) de la Unió Europea.