Viladecans projecta 20 instal·lacions fotovoltaiques

Amb el suport del programa Renovables 2030
29/01/2023 - 08:00

Viladecans projecta 20 instal·lacions fotovoltaiques i la renovació d’un miler de punts de llum amb un ajut d’1,1 milions d’euros de Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

Les dues actuacions permetran reduir en més de 600.000 euros anuals la factura energètica municipal i estalviar 745 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia verda produïda superarà els 1.500 MWh anuals.

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han presentat dues actuacions al municipi sufragades amb Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona, el projecte que impulsa la transició energètica a la província amb una dotació econòmica que frega els 120 milions d’euros i que "dona resposta a una necessitat de la ciutadania mitjançant els ajuntaments", ha subratllat Xesco Gomar.

Un dels dos projectes preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum a 20 equipaments i emplaçaments municipals: aparcament de Ponent, edifici Can Calderon, edifici de Manteniment i Logística, Centre Obert Can Palmer, Atrium Viladecans, Camp Municipal de Beisbol, Poliesportiu Municipal Montserratina, poliesportiu Podium Viladecans Joan Masgrau, Camp Municipal de Futbol Torre-roja, Escola Bressol Municipal La Marina, Escola Bressol La Muntanyeta, Escola Germans Amat Targa, Escola Can Palmer, Escola Doctor Trueta, Escola El Garrofer, Escola Pau Casals, Casal de l’Alba-Rosa, Biblioteca de Viladecans, Ateneu de Cultura Popular Can Batllori i Casal de la Gent Gran de Can Pastera. L’import dels projectes té un cost de prop d’1,5 milions d’euros i compten amb un ajut de quasi 826.000 euros de Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta actuació es deixaran d’emetre gairebé 560 tones de CO2 a l’atmosfera. La producció energètica renovable serà d’1.160 MWh i l’ajuntament aconseguirà reduir l’import de la factura en 511.000 euros anuals.

Carles Ruiz ha destacat que amb aquestes actuacions l'Ajuntament assolirà "una autosuficiència energètica d'entre el 20 i el 30%, però la idea és arribar a cobrir el 100% de les nostres necessitats en un màxim de dos o tres anys". L'alcalde, a més, ha remarcat que "oferim també a les comunitats de propietaris participar dels sobrants d'aquesta energia que produïm, generant així comunitats energètiques"

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, a la visita al Casal Montserratina (Foto: Ajuntament de Viladecans)

 

Renovació de l’enllumenat públic

L’Ajuntament de Viladecans també planeja la renovació d’un miler de punts amb tecnologia LED en diverses vies del municipi: avinguda de Ballester, avinguda de Josep Tarradellas, avinguda del Mil·lenari, avinguda del Segle XXI , avinguda d'Olof Palme, carrer de la Tecnologia, avinguda de la Roureda i carrer de Pablo Picasso. L’import de l’actuació ascendeix a 350.000 euros, dels quals 315.000 seran subvencionats amb Renovables 2030. L’estalvi anual de la factura energètica serà de 115.000 euros i la producció energètica verda serà de prop de 385 MWh.  L’estalvi d’emissions de CO2 serà de 185 tones anuals.

 

Renovables 2030 al Baix Llobregat

Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona subvencionarà amb prop de 14 milions d’euros projectes climàtics de gran impacte de municipis del Baix Llobregat. L’execució d’aquestes actuacions comportarà un estalvi d’emissions de CO2 de prop de 8.780 tones i una reducció de l’import de la factura energètica dels ajuntaments de més de 6 milions d’euros anuals. La producció energètica renovable serà de gairebé 19.500 MWh a l’any.  

 

Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona

El Programa sectorial Renovables 2030 té per objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

El programa, que es desplegarà fins al 2024, contempla finançar inversions per realitzar obres d’alt impacte contra el canvi climàtic: projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.

El Programa sectorial Renovables 2030 va dirigit als ajuntaments de la província i, també, als ens supramunicipals en cas que tinguin competències en la gestió dels residus o en el cicle de l’aigua, com a gestors d’instal·lacions on es puguin dur a terme aquestes actuacions d’alt impacte. El seu impacte es tradueix en una rebaixa anual de més de 35 M€ en la factura energètica dels ajuntaments, una producció estimada de 118.000 MWh a l’any i un estalvi de més de 50.400 tones de gasos amb efecte d’hivernacle. El projecte transformador suposa, per al conjunt dels ajuntaments de la província, augmentar un 22% l’autosuficiència energètica.

Aquest programa forma part del Projecte transformador Renovables 2030, que en el seu conjunt està invertint més de 120 milions d’euros en fotovoltaiques i comunitats locals d’energia, biomassa i xarxes de calor, i enllumenat eficient.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

L'esforç que implica practicar l'activitat física conflueix ara a Viladecans amb l'esforç que ha de fer la societat per consumir menys energia i de manera més eficient. Els complexos esportius municipals acaben d'instal·lar les primeres màquines d'ecogeneració.

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Notícia

22 Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària de Catalunya s’han trobat al Prat de Llobregat per posar en comú estratègies de creixement

Butlletí