València delimita zones de biodiversitat en els jardins públics

En espais que conserven la vegetació que ha crescut de manera natural durant el confinament
18/05/2020 - 10:00

Durant el període de confinament més estricte en València, els treballs de jardineria han baixat d’intensitat i això ha provocat que en algunes praderes dels jardins de la ciutat han crescut de manera natural flors i plantes que atrauen insectes polinitzadors beneficiosos per la seua acció com a fauna útil per al control de plagues i millora dels ecosistemes urbans.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha destacat que «ara és un bon moment per canviar el paradigma de la jardineria urbana i avançar cap a jardins més naturals que són igual de bonics i amb els quals fomentem la biodiversitat». Campillo explica que un dels avantatges d’este tipus de praderes és que necessiten menys manteniment, «la gespa convencional que ara plantem té un manteniment intensiu al llarg de l’any perquè cal segar freqüentment, mentre que amb esta praderia més natural el manteniment és menor i podem dedicar més recursos a altres parts dels jardins».

«Aprofitant esta situació hem decidit conservar-les en este estat per fomentar la biodiversitat de València».

En totes estes zones per al foment de la biodiversitat, l’Ajuntament instal·larà cartells informatius per tal d’informar a la població. Per part del Servici de Jardineria Sostenible s’han seleccionat 14 àrees verdes que sumen una superfície total de 75.000 m2 de gespes ornamentals que a partir d’ara moment es gestionaran de manera diferenciada. En concret es farà un seguiment mensual per avaluar els resultats en Jardins del Reial, Enginyer Fausto Elio, Passeig Albereda, Pio Baroja i la rotonda del Parotet.

També per part de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins s’està treballant en este projecte naturalitzant diversos prats al llarg del Jardí del Túria, el més extens de la ciutat. En concret, s'implantaran quatre zones de naturalització en els trams III, VIII, XIV i XVI, que se sumaran al prat silvestre situat junt al pont de Serrans (Tram VI), que s’ha convertit aquestes últimes setmanes en una explosió de flors silvestres.

Sergi Campillo ha valorat que amb este tipus d'iniciatives s'aconsegueixen espais naturalitzats i de biodiversitat, en el quals pot desenvolupar-se una vegetació canviant que contrasta amb l'aspecte retallat dels prats de gespa i enriqueix el paisatge urbà. «L’objectiu és fomentar un entorn saludable, conservar i millorar la biodiversitat funcional urbana i mantenir l'equilibri dels processos naturals dels parcs i jardins de la nostra ciutat».


 

Categories: 
Municipis: 
País ValenciàValència

Relacionats

Article
Un fragment del tronc donarà suport a altres tipus de vida, com insectes, rèptils, petits mamífers i fongs

El tronc de l’alzina del Parc de Can Vidalet, que es va talar pel seu mal estat i pel perill que suposava per als visitants, ha estat aprofitat per crear un refugi de biodiversitat que donarà suport a altres tipus de vida, com insectes, rèptils, petits mamífers i fongs.

Article

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha publicat vint làmines i marcapàgines de la flora aromàtica que seran difoses en les xarxes socials i, a partir de setembre, també en paper.

Notícia
Cicles biològics en parcs i platges metropolitans durant el confinament

La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.

Butlletí