Urban-Block, una vorera per no perdre ni gota d’aigua

Ambientòloga especialitzada en ecodisseny i comunicació ambiental
04/04/2011 - 00:00

Què sóc? Un límit de vorera que filtra l'aigua acumulada a les calçades dels carrers, reconduint-la a cisternes subterrànies per al seu posterior ús en la neteja de carrers, rec de parcs i jardins, fonts públiques, etc.

Urban-Block funciona de la següent manera. En primer lloc, recull l'aigua de les calçades (principalment, aigua de pluja), evitant així que aquesta arribi al clavegueram públic. Un cop recollida, la filtra a partir d'un sistema de filtratge que consisteix en materials porosos i resines ecològiques que permeten el bloqueig de partícules a partir de 0,5 centímetres de diàmetre. Aquesta aigua filtrada és reconduïda mitjançant una canalització interna de l'Urban-Block a cisternes subterrànies de la ciutat. D'aquesta manera, l'aigua es pot emmagatzemar lliure de residus sòlids i sense necessitat de ser depurada per al seu posterior ús.

En quina fase sóc més sostenible? Per què?

Extracció de materials: Ja que aquest producte està fabricat exclusivament a partir de materials residuals de la construcció. Això fa possible que els seus costos siguin més reduïts, a més de fer possible la reutilització de runes.

Ús: Més enllà de la seva funció principal, la recollida i filtratge d'aigua de les calçades; Urban-Block ha estat dissenyat de manera que es pot connectar fàcilment amb d'altres estructures urbanes ja existents com rotondes, edificis públics i canalitzacions de tot tipus. La seva versatilitat, doncs, està assegurada.

Urban-Block ha estat i està subjecte a un important procés de I+D, amb la cerca de diversos materials alternatius per al procés de filtratge. L'objectiu d'aquesta investigació és evitar l'obstrucció dels porus per partícules sòlides a llarg termini. En aquest sentit, s'està treballant per a la seva substitució per materials de fàcil neteja i que fins i tot es puguin substituir. En breu, però, es trobarà al mercat. No li perdeu la pista!

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Article

L'Ajuntament de Tarragona ha publicat una guia per aplicar la perspectiva basada en la protecció de la natura, la justícia social i la cultura democràtica a les produccions culturals.

Butlletí