Un projecte holístic regenerador de la Vall del Carme

28/09/2023 - 09:00

El nou projecte als municipis d’Orpí, Santa Maria de Miralles i Carme, suposaria la dinamització econòmica sostenible i l’arrelament de joves al territori.

BOSCAT recolza l’Associació de propietaris Miralles-Orpinell per impulsar un projecte Holístic regenerador de la Vall del Carme, a la comarca de l’Anoia, i reclama l’atenció de les administracions a aquesta iniciativa innovadora nascuda des del territori i generadora del paisatge resilient al canvi climàtic que necessita Catalunya

L'associació de Propietaris forestals Miralles-Orpinell ha convidat la Federació a participar en una presentació i sessió de treball del projecte de dinamització de la Vall del Carme amb els alcaldes dels Ajuntaments de Carme, Santa Maria de Miralles, Orpí, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Cooperativa Som Impuls Rural, Arbreteam i la mateixa associació. La federació va portar a la reunió a Nactiva, organització que està implicant a les empreses en iniciatives de capital natural sostenible.

Aquest projecte forma part del Pla Estratègic de la Vall de la Riera, desenvolupat i redactat amb la participació de tots els veïns. El projecte, nascut del territori, s’ha concebut amb una visió holística, integradora, que promou un paisatge resilient al canvi climàtic. Així, inclou la promoció de la gestió agroforestal i silvipastoral multifuncional, l’impuls de l’activitat agrícola, amb la recuperació d’arbres de fruiters i l’agricultura regenerativa. El projecte inclou reptes locals, com la gestió de l’aigua, ja que actualment, hi ha un aqüifer del que depenen els pobles més petits de la zona, o la recuperació d’habitatge disponible per arrelar els joves al territori.

El projecte tindria un alt impacte en desenvolupar-se una zona especialment sensible i vulnerable de Barcelona, a causa dels incendis forestals que s’han patit (l’incendi de Santa Coloma de Queralt, fa dos anys va arrasar 1.700 ha de bosc a prop de la zona). 

Des de la federació donem suport a l’Associació de propietaris forestals Miralles-Orpinell en aquesta iniciativa i fem una crida a les administracions a fer una aposta pel projecte de la Vall del Carme com a prova pilot del paisatge resilient que necessita Catalunya.

 

L’associació

L’Associació de propietaris forestals Miralles-Orpinell agrupa propietaris forestals 13 municipis de l’Anoia, 19 mil Ha forestals i forma part de la Federació catalana d’associacions de propietaris forestals - BOSCAT.

L’objectiu de l’associació és promoure la gestió agroforestal sostenible i silvipastural mancomunada davant les amenaces d'incendis forestals i del canvi climàtic, fomentant la biodiversitat, l'optimització dels recursos hídrics, la conservació del sòl, la bioenergia i la bioeconomia, per arrelar persones al territori.

L'associació participa activament en el programa europeu Life Climark, per la promoció d'una gestió forestal multifuncional per afavorir la fixació del carboni, incrementar l'aigua disponible i millorar i conservar la biodiversitat tot posant al mercat Crèdits Climàtics per a les empreses que volen col·laborar.

 


 

Municipis: 
AnoiaOrpí

Relacionats

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Butlletí