Un estudi analitza la pobresa energètica a Sabadell

Les dades indiquen que només el 20% de les famílies disposen del bo social
Font: Ajuntament de Sabadell
23/02/2016 - 09:40

Les regidories de Sostenibilitat i d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell han elaborat un estudi pioner sobre el consum energètic de la població atesa pels serveis socials a Sabadell.

L'informe, corresponent al 2014, analitza les prestacions econòmiques que s'han atorgat en relació amb el consum elèctric. A partir de les dades obtingudes, explora i defineix els perfils i nivells de consum i l'impacte de la pobresa energètica entre els usuaris i usuàries dels serveis socials.

L’estudi constata que s’han gestionat 5.569 prestacions d’urgència socialdurant l’any 2014, de les quals 1.274 han estat per despeses de subministrament elèctric. A aquest concepte s’han destinat 116.597 euros del pressupost municipal.

La prestació mitjana per ajut se situa en 91,52 euros per família i, del total de recursos destinats al pagament d’ajuts d’urgència, el 29% corresponen al pagament de deutes i/o altres conceptes.

Les dades apunten que el consum mitjà per llar de les persones beneficiàries de les prestacions es podria situar un 29 % per sota del consum de les famílies estructurades en l’àmbit municipal, segons les observacions efectuades. També constaten que hi ha una fortíssima concentració de consumidors en un única comercialitzadora i que no hi ha competència real en aquest segment de la població.

Entre les dades, destaca el fet que només el 20% de les famílies disposen del bo social. A més, un 24% de totes les llars podrien tenir importants estalvis si tinguessin contractada la potència adequada. Cal sumar-hi el fet que el 9% de les famílies ateses tenen contractats serveis addicionals, que en molts casos són innecessaris.

Ajuts per a l’aigua

Pel que fa a l’aigua, Aigües Sabadell i l’Ajuntament van signar un conveni per posar en marxa un fons de solidaritat per eximir del pagament de quotes les famílies en situació de pobresa energètica. Per fer-ho, Acció Social estudia el cas i decideix si hi ha dret a la bonificació. L’any 2014 es van atendre més de 1.350 peticions i es van destinar 79.000 euros a aquest fons, que va ser complementat amb 38.000 euros aportats per l'Ajuntament.

La revisió de totes les prestacions i de la documentació específica inclosa en cada expedient de forma individual ha permès obtenir aquesta anàlisi. A partir de les dades es podran prendre decisions i plantejar estratègies d'intervenció, a més de prevenir possibles problemàtiques futures. La voluntat és que aquest estudi tingui continuïtat en el temps, de manera que es pugui anar coneixent la situació de manera periòdica.

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell

Relacionats

Notícia

Sis escoles de Sabadell i l’edifici de Promoció Econòmica, el Vapor Llonch, disposaran durnat el 2020 d’instal·lacions solars fotovoltaiques per l’autoconsum. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sabadell ha aprovat l’inici de contractació de les obres. Es tracta d’un tipus d’instal·lació amb suport de la xarxa en què l’energia generada serà autoconsumida instantàniament sempre que sigui possible, i els excedents, en que de produir-se, seran abocats a la xarxa general.

Notícia

El projecte és una iniciativa d’Ecoserveis i té l’objectiu de fomentar l’autoconsum col·lectiu ja que aquest pot generar un estalvi econòmic a les famílies, promoure un nou model energètic a les llars i apoderar les comunitats, transmetent-les el coneixement sobre els avantatges, requisits o normatives relacionades amb l’autoconsum col·lectiu.

Notícia

La flota municipal de vehicles incorporarà properament 49 nous vehicles, dels quals 43 seran elèctrics o de baixes emissions, que contribuiran a continuar renovant el parc mòbil de l’Ajuntament de Sabadell. La Junta de Govern Local ha adjudicat els contractes per a l’adquisició, amb la qual també es compraran altres sis vehicles per a serveis específics

Butlletí