Tothom pot participar en l'elaboració del nou pla de gestió de residus metropolitans amb horitzó 2025

Font: AMB

10/05/2019 - 09:09

L'AMB està en procés d'aprovar el Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 PREMET25, el nou pla estratègic que definirà la gestió dels residus a la metròpoli en els propers anys. El consell Metropolità ja va fer-ne l'aprovació inicial el passat 26 de febrer.

El PREMET25 inclou l'Acord Metropolità cap al Residu Zero, que busca ser un gran pacte de societat que, per primera vegada, impliqui administracions, indústria, comerç i ciutadania. Per tal de garantir la màxima quantitat de punts de vista i aportacions, s'ha posat en marxa una plana web de participació. Es tracta d'una plataforma digital de participació i consulta ciutadana, per donar a conèixer i obtenir el retorn de la ciutadania respecte les propostes plantejades en el programa.

Web de participació al PREMET25

Un projecte col·laboratiu

La plataforma té l'objectiu de reunir una comunitat de persones interessades en millorar la gestió dels residus municipals metropolitans. Aquesta eina està basada en codi obert, de manera que qualsevol ciutadà pot veure com està construïda, reutilitzar-la o millorar-la.

Totes les persones majors de 16 anys, organitzacions i entitats s'hi poden registrar per a fer-hi aportacions. Un cop creat el compte, l'usuari pot:

  • Donar suport a una proposta. Gràcies a aquesta opció es podran recollir al final de la fase de participació el nombre de suports que ha rebut cadascuna de les propostes, i valorar les que tenen més suport per part de la ciutadania. Aquest suport és anònim: el que es valorarà seran la quantitat de vots.
  • Adherir-se a una proposta. És una altra manera més de mostrar la conformitat amb una mesura, però a diferència del suport, el recolzament queda registrat amb el nom de l'usuari, que s'afegirà el teu usuari al llistat d'adhesions de la proposta.
  • Seguir una proposta. Aquesta opció permet estar informat de les novetats que es produeixin respecte a una proposta, mitjançant un sistema d'alertes. També és possible seguir usuaris concrets, per veure'n l'activitat a la plataforma.
  • Fer comentaris sobre les propostes. Aquests apareixeran a la plana i poden convertir-se en l'inici d'una conversa, si altres usuaris volen seguir-ne el fil.
  • Esmenar propostes. Des de l'opció esmenar un usuari pot suggerir canvis en el text, que seran aprovats o rebutjats per l'autor de la proposta.

Paral·lelament al llançament del web, s'estan duent a terme trobades obertes a tota la ciutadania, amb la finalitat de donar a conèixer el PREMET25. Durant aquestes sessions, tothom pot donar suport, adherir-se, seguir, comentar o esmenar les propostes existents de forma presencial. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Segons un informe elaborat per l'ONG WWF, la regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món. En total, genera uns 24 milions de residus plàstics cada any i l'equivalent a 33.800 ampolles d'aigua es llencen cada minut al mar.

Article

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre que el 22 % de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. La Generalitat, mitjançant l'Agència de Residus de Catalunya, ha elaborat el Pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari de Catalunya (2019-2020), que inclou un seguit de recomanacions per educar els nens a fer un consum responsable i no malbaratar aliments.

Article

Enguany la 11a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa el focus en l’Educació i comunicació per la prevenció de residus, per fomentar un canvi de comportament a l’hora de produir i comprar productes i gestionar aquests residus. Per això l’eslògan és: "Canvia els teus hàbits, redueix els residus” (“Change your ways, reduce your waste).

Butlletí