Taradell repartirà un miler de cubells amb xip a les urbanitzacions per millorar el porta a porta

Font: Mancomunitat La Plana

24/10/2023 - 09:03

Vuit, dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, comptaran amb el nou sistema de recollida amb cubells amb xip a finals d’any per poder estar preparats per pagar una “taxa justa”.

L’Ajuntament de Taradell i la Mancomunitat La Plana estan repartint els 1.200 cubells amb xips per a les urbanitzacions de Goitallops, la Roca, Madriguera i Mont-rodon. Una mesura que ha d’afavorir els bons resultats de la recollida de residus porta a porta que es va implementar el 2005. L’any passat Taradell va registrar un 86% en l’índex de recollida selectiva, un dels més alts de Catalunya, on la mitjana se situa al 46,6%.

Es tracta de la primera fase per incorporar tecnologia als cubells. La següent fase, a partir del primer trimestre de l’any vinent, servirà per arribar a la resta del municipi.

El nou sistema de cubells amb xip millora l’eficiència de la recollida perquè permet saber la freqüència amb què es treuen els residus al carrer i la quantitat, i agilitza la resolució d’incidències en cas que n’hi hagi.

Mercè Cabanas Solà, alcaldessa de Taradell, agraeix les sinèrgies teixides amb la ciutadania que han fet possible arribar a uns elevats índexs de recollida selectiva, i espera que se segueixi evolucionant favorablement amb la renovació dels cubells.

Taradell és un dels 13 pobles que formen la Mancomunitat La Plana, que treballa per seguir sent més sostenibles, adaptar-se al futur immediat en la gestió de residus i continuar esdevenint un referent de país. En aquest sentit, el president de la Mancomunitat, Pere Medina Serrahima, afegeix que se segueixen fent passos perquè tots els pobles estiguin a punt per pagar pels residus generats amb l’anomenada “taxa justa”.

 

Un 50% dels habitatges dels pobles de la Manco tindran cubells amb xip en acabar l’any

Actualment, ja hi ha vuit pobles sencers amb cubells amb xip -Balenyà, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva i Viladrau- que sumen un total de 5.000 habitatges aproximadament.

La implantació dels nous cubells a les urbanitzacions de Taradell, per donar resposta a les incidències amb major celeritat, segueix el desplegament que s’ha portat a terme a Balenyà, durant el primer trimestre de l’any. Un cop finalitzada aquesta nova entrega s’hauran repartit 8.000 cubells amb tecnologia incorporada en 9 pobles.

Si no hi ha contratemps, el 2024 està previst seguir posant tecnologia a la resta de cubells de recollida porta a porta de Taradell per arribar a un total de 6.500 llars, la meitat dels habitatges que tenen els pobles on la Mancomunitat ofereix el servei de recollida de residus.

 

Nou sistema de recollida amb cubells amb xip ofert des del 2020 per la Mancomunitat

Els nous cubells porten un xip incorporat que permet identificar les vegades que es treuen residus al carrer per habitatge. Per aquest motiu és imprescindible treure sempre les deixalles al carrer amb el cubell.

Per a fer-ho possible es lliurarà un nou cubell marró xipat de 25 litres de capacitat per treure la matèria orgànica i que substituirà l’utilitzat fins ara. Així, els que es fan servir el dia d'avui a Taradell deixaran de ser operatius a partir de l’1 de novembre.

Com a novetat s’entregarà un nou cubell de color beix, de 40 litres de capacitat, per treure els materials reciclables (envasos lleugers, paper i cartró) i la resta (rebuig).

En el cas dels reciclables, que inclou els envasos lleugers, el paper i el cartró, si no caben dins del cubell beix a causa del seu volum es podran deixar al costat del mateix cubell. Ara bé, no es recolliran deixalles si no hi ha cap cubell.

 


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaTaradell

Relacionats

Notícia

Taradell reparteix tres mil cubells amb xip per millorar la recollida de residus porta a porta. Amb aquesta mesura l'Ajuntament podrà implantar, en un futur, un taxa per generació i/o participació.

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Butlletí