Seguiment de ratpenats

08/05/2020 - 10:05
Fotografies: Adrià López-Baucell

Fotografies: Adrià López-Baucell

El Museu de Ciències Naturals de Granollers presenta un nou programa de ciència ciutadana per al seguiment de ratpenats (www.ratpenats.org). 

El projecte engloba quatre protocols diferents que permeten fer un seguiment acurat de les seves poblacions de quiròpters a través de la col·laboració d’una xarxa extensa de voluntaris i col·laboradors. El seguiment s’ha dissenyat perquè hi pugui participar qualsevol persona, sense necessitat de tenir cap coneixement previ del tema.

Estudiar, seguir i protegir les poblacions de ratpenats és una necessitat de cara a la conservació de la biodiversitat que ens sustenta. A més, arrel de la mala fama i els falsos mites que els persegueixen, i especialment en aquests temps que els ratpenats són injustament condemnats i perseguits per gran part de la població, mai ha estat tan important estudiar-ne les seves poblacions.

Des de finals dels anys noranta, el coneixement sobre ratpenats a Catalunya ha anat creixent exponencialment i el Museu de Ciències Naturals de Granollers ha estat un dels precursors en aquest camp,  sent una de les seves principals tasques organitzar el seguiment d'aquests animals.  

L’objectiu del projecte és aconseguir un volum de dades impossible d’assolir per l’administració o per investigadors professionals, sense el suport de la ciutadania. Per tot això, animem des d’aquí tothom que tingui ganes de participar en projectes de ciència ciutadana que es registri al projecte i se sumi a l’equip.

El projecte és fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració directa dels Agents rurals de Catalunya, que proporcionen suport i assessorament a tots els àmbits territorials del país, el desenvolupament de nous detectors d’ultrasons a la botiga Oryx de Barcelona, així com la col·laboració d’investigadors a nivell internacional.

 

Tria el teu protocol i participa

QuiroHabitats: Seguiment de ratpenats en hàbitats de caça a través de mostreigs acústics amb detector d’ultrasons automàtics, pensat per poder-se realitzar en qualsevol tipus d'ambient: forestals, urbans, agrícoles, prats alpins o boscos riparis.

QuiroRius: Seguiment de ratpenats aquàtics, dut a terme en rius, estanys o embassaments.  Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats d'ecosistemes aquàtics podem detectar canvis en la qualitat ecològica de l’aigua i els boscos de ribera.

QuiroRefugis: Seguiment de ratpenats en refugis tant naturals (coves, baumes, cavitats, etc.) com artificials (mines, túnels, teulades, bordes, etc.). L’objectiu és seguir les poblacions de ratpenats cavernícoles, que d’altra manera són molt difícils de detectar.

QuiroCaixes: Seguiment de ratpenats en caixes. Degut a la manca de llocs on refugiar-se dels ratpenats forestals, aquest projecte neix de la necessitat de proporcionar caixes refugi als ratpenats, tot permetent, a més, conèixer l’estat de les seves poblacions.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalGranollers
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

Lliurats els premis del VII Concurs de Dibuix “Descobreix el riu”, dedicat al blauet

Article

El primer catàleg d'abelles del Parc Natural del Montseny identifica 274 espècies

Butlletí