Rupit i Pruit rep el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

27/11/2020 - 08:35

El municipi osonenc de Rupit i Pruit ha rebut el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, una qualificació que s’atorga a aquells municipis que tenen unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i estan compromesos a desenvolupar una actualització de l’enllumenat cap a un model d’equilibri ambiental.

La resolució és basa en el treball realitzat per la Diputació de Barcelona a través de l’Àrea d’Acció Climàtica, per l’optimització energètica de l’enllumenat públic del municipi, així com l’estudi de mesures de contaminació lumínica per avaluar qualitat del cel nocturn i la brillantor de fons de cel.

En base a l’estudi d’enllumenat, i dels resultats de l’avaluació de la qualitat del cel nocturn, l’any 2019 la Diputació de Barcelona va donar suport en la redacció del Pla de prevenció a la contaminació lumínica, i que l’Ajuntament ha presentat a la Generalitat per tal d’obtenir la distinció d’Espai de Cel Nocturn de Qualitat.

La figura de protecció deriva del Decret d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’any 2015 i que actualment està en procés d’actualització, i s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona, activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

 

Reducció de consums i la contaminació lumínica

El municipi ha estat treballant durant els últims anys en actualitzar l’enllumenat tenint compte totes les vessants ambientals com són la minimització de la contaminació lumínica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. En aquest sentit, i amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament ha incorporat en l’enllumenat públic llums LED PC-Ambre de totalitat ataronjada, amb les que s’aconsegueix un important estalvi energètic i una reducció significativa de la contaminació lumínica. Aquestes accions permeten reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 57%, eliminar  187 lluminàries contaminants, i reduir en més d’un 70% la llum emesa cap al cel.


 
Categories: 
Municipis: 
OsonaRupit i Pruit

Relacionats

Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Article

L’Ajuntament de Manlleu inicia la prova mitjançant la tecnologia LoRaWAN. La solució, desenvolupada per Bettair, permetrà al consistori monitorar en temps real els nivells de contaminants de l’atmosfera.

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Butlletí