Rubí és el 3r municipi de Catalunya en densitat d’instal·lacions fotovoltaiques

17/02/2023 - 18:04

L’Ajuntament de Rubí, a través de la unitat Rubí Brilla, vol encoratjar les comunitats de propietaris a apostar per l’autoconsum

L’Ajuntament de Rubí promou l’autoconsum fotovoltaic al sector residencial tenint en compte que, a dia d’avui, aquesta és una de les solucions en matèria d’energies renovables més atractives per aquest col·lectiu. Recentment, el Consistori s’ha reunit amb diversos administradors de finques i agents de la propietat immobiliària (API) de la ciutat per exposar-los els beneficis de l’autoconsum solar fotovoltaic i les bonificacions que existeixen actualment. L’objectiu és que aquests professionals facin arribar tota aquesta informació a les comunitats de propietaris perquè la ciutadania pugui fer el pas i instal·lar fotovoltaica al seu edifici.

Segons dades de l’Observatori d’autoconsum de Catalunya corresponents al 31 de desembre de 2022, Rubí és el 3r municipi de Catalunya en densitat d’instal·lacions (9 instal·lacions per cada 1.000 habitants), el 5è municipi amb més nombre total d’instal·lacions (714) i el 6è amb major potència instal·lada (5,7 MW).

El gran boom de construcció d’instal·lacions ha estat l’any 2022, amb més de 500 instal·lacions, la gran majoria en habitatges unifamiliars. Les principals causes que han afavorit aquest creixement exponencial han estat l’elevat cost de l’electricitat, les ajudes i bonificacions fiscals que la ciutadania té al seu abast i la tasca informativa i d’assessorament que ha fet el personal de la unitat Rubí Brilla.

La voluntat del Consistori és continuar treballant per ampliar aquestes dades. Aquest 2023, Rubí Brilla se centra en potenciar la construcció d’instal·lacions solars fotovoltaiques als blocs de pisos i les comunitats veïnals. “Per això hem celebrat una sessió amb els administradors de finques, que són un agent clau per impulsar aquestes instal·lacions i que la ciutadania sàpiga que compartir l’energia solar és possible”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. “L’autoconsum ─segons el regidor─ és una eina d’empoderament ciutadà necessària per la transició energètica”.

Qualsevol persona es pot adreçar a la unitat Rubí Brilla per informar-se de les ajudes, tant municipals com provinents dels fons NextGeneration, que existeixen per a aquest tipus d’instal·lacions. També s’ofereixen informes personalitzats, que aporten dades sobre la dimensió de la instal·lació i la seva amortització, entre d’altres ─ja s’han facilitat informes personalitzats a 32 comunitats veïnals─. A més, l’Ajuntament va posar en marxa l’any 2021 un cercador d’empreses de serveis energètics que permet posar en contacte la ciutadania, comerços i indústries de la ciutat que requereixen aquest tipus de serveis amb els diferents proveïdors donats d’alta al portal.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalRubí

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sant Vicenç del Horts inicia els treballs previs per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’escola Sant Josep.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Notícia

Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica. 

Butlletí