Retalla l'aigua

Font: Consell Comarcal d'Osona

18/04/2023 - 08:36

El Consell Comarcal d’Osona activa una campanya per mirar de paliar els efectes de la sequera actual i dels propers mesos.

La situació actual de sequera és totalment excepcional. Fa més de 24 mesos seguits que no plou. Fa més calor. Més temperatures mitjanes han anat a l'alça els darrers anys, amb un increment molt important l'any 2022 quan es va superar en 2,5ºC la mitjana climàtica.

La combinació d’aquests dos factors ha comportat una manca de cabals als rius i una disminució dels recursos propis municipals. Les reserves d’aigua a les conques internes de Catalunya estava al 27% (març 2023).

Són els efectes del canvi climàtic que també ha arribat a casa nostra i ens han portat a l’ESTAT D’ALERTA.

 

L'aigua d'Osona

Com que des de l'estiu de 2020 les pluges han estat escasses, les reserves d'aigua no han millorat i tenim els cabals dels rius amb nivells mínims històrics.

Osona té una gran dependència del riu Ter per l'abastament d'aigua. La comarca depèn en bona part de la pluviometria com a font d'alimentació de manera que, si al riu no hi ha aigua, a l'aixeta tampoc. Si no es produeix un episodi de pluges és del tot probable que durant els pròxims mesos la nostra zona passi de l’estat d’alerta a l’estat d’excepcionalitat (estadi en el qual ja est troba l’àrea metropolitana i 244 municipis de Catalunya).

El fet de passar a l'estat d'excepcionalitat comportaria que quedarien restringits o prohibits altres usos i que el valor de 250 l/hab/dia entès com a valor que es correspon a tot el consum del municipi (ús industrial, agrícola, ramader, domèstic,...) repartit pels habitats del municipi disminuiria a 230, fet que suposaria restriccions d’aigua a alguns municipis.

Més consells d'estalvi a la web del Consell Comarcal d'Osona.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaManlleu
OsonaVic
Etiquetes: 

Relacionats

Article

En un clima en què l'aigua és escassa, és important fer-ne un bon ús per a garantir el seu abastament. Aplicant els consells següents, podem arribar a reduir un 30% el consum d’aigua a les llars.

Notícia

L'Ajuntament de Manlleu ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Butlletí