Promoció de la biodiversitat urbana a Premià de Mar

Font: Ajuntament de Premià de Mar
02/06/2016 - 09:02

Premià de Mar ha col·locat nius d'oreneta i ratpenats per afavorir la renaturalització i ha creat petits espais verds per afavorir l'equilibri natural i fer possible l'aparició de marietes als arbres.

Les marietes omplen els arbres de la Gran Via

Aquests petits espais verds, creats per afavorir l'equilibri natural, han fet possible l'aparició de nombroses marietes als arbres. Les marietes fan una tasca important ja que es mengen el pugó i en aquest sentit suposen un pas endavant en les diverses accions que s'estan portant a terme des de la regidoria de medi ambient per afavorir l'equilibri natural.  

Aquests petits espais verds, creats per afavorir l'equilibri natural, han fet possible l'aparició de nombroses marietes als arbres. Les marietes fan una tasca important ja que es mengen el pugó i en aquest sentit suposen un pas endavant en les diverses accions que s'estan portant a terme des de la regidoria de medi ambient per afavorir l'equilibri natural.  

Es col·loquen nius d'oreneta i ratpenats per afavorir la renaturalització

Durant aquest mes de maig la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Premià de Mar ha instal·lat nius artificials d’oreneta cuablanca i ratpenat a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa forma part del procés de millora de la biodiversitat i la naturalització dels espais verds que s’està duent a terme al municipi i s’ha fet amb l’assessorament d’experts i membres de l’Institut Català d’Ornitologia. En aquest sentit, s’han seleccionat nius d’espècies  que amb l’arbustiva i l’arbrat del seu entorn puguin tenir una interacció  ajudant  a instaurar petits ecosistemes i s’han instal·lat 4 nius artificials d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i dues caixes nius de ratpenat.

L’oreneta cuablanca s’alimenta d’insectes que captura volant i ajuda a disposar d’un entorn més saludable i equilibrat. El seu niu natural és  de fang i cada vegada els costa més trobar materials adequats per confeccionar el niu. A Premià de Mar la població d’oreneta de cuablanca ha patit una davallada molt important i actualment és molt reduïda. La instal·lació d’aquestes caixes nius artificials a la façana de l'Ajuntament pretén afavorir el retorn d’aquesta espècie i per aquest motiu  s’ha dissenyat també  darrere la font de la plaça de l’Ajuntament un espai amb fang de qualitat que pot facilitar la construcció de nius naturals d’aquesta espècie.  

La presència de  ratpenats al municipi té per objectiu incrementar la biodiversitat  d’espècies insectívores,  important per a l’equilibri i l’adaptació a les conseqüències del  canvi climàtic. El ratpenat està protegit  a nivell europeu, estatal i autonòmic i la major part de les 28 espècies que es troben a Catalunya poden utilitzar en algun moment de la seva vida cavitats per refugiar-se,  ja siguin naturals o artificials.  La instal·lació de caixes-niu especials  els permet establir-se en zones on altrament no els seria possible sobreviure.


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmePremià de Mar

Relacionats

Article

En aquests moments hi ha 49 caixes niu instal·lades a diversos sectors de la ciutat. Un informe de l’Ajuntament de Manresa n’ha constatat l’ocupació de 27 durant aquest 2019. El projecte de caixes niu va arrencar l’any 2017 i té l’objectiu d’afavorir la reproducció d’espècies d’ocells insectívors per combatre la processionària a la ciutat de Manresa

Article

El pantà de la Foixarda s’ha convertit en un espai de biodiversitat urbà a Barcelona. Situat en una antiga pedrera de Montjuïc, té més de 100 anys d’història i s’ha convertit en un hàbitat idoni perquè s’hi instal·lin les 23 espècies actuals d’aus i vuit de ratpenats: una xifra molt poc habitual a la ciutat.

Article

Al Zoo de Barcelona hi ha una població d'eriçó fosc que es va començar a estudiar el 2007, gràcies a la iniciativa de les persones que treballem al Zoo. Ara s'alliberen nous exemplars per enriquir-la. A les instal·lacions del zoo també es fan tasques d'educació ambiental, es supervisen episodis de reproducció i es fan estudis de conducta i interaccions entre l'eriçó fosc i l’eriçó clar.

Butlletí