Nou escoles de la XEST participen aquest curs en el programa «Recooperem» d’aprofitament alimentari

16/11/2022 - 10:00

El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidetal, compta a Terrassa amb el suport de tres entitats socials.

Evitar el malbaratament alimentari és el principal objectiu del programa ‘Recooperem: cuina per compartir’, que impulsa el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Enguany, un total de nou escoles de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST) participen en aquesta iniciativa, que permet l’aprofitament dels excedents diaris que es produeixen als centres escolars perquè es destinin als col·lectius més vulnerables.

Un dels objectius de la XEST és integrar l’educació per la sostenibilitat en el projecte de centre i de la vida escolar. Una de les novetats d’aquest curs és l’augment del nombre de centres de la XEST participants en aquesta iniciativa. Si bé el curs passat havien participat quatre centres educatius (Roser Capdevila, França i Enxaneta), enguany s’hi han sumat sis més (La Roda, La Nova Electra, Isaac Peral, Serra de l'Obac, Joaquima de Vedruna i Escola Tecnos).

A banda de les escoles de la XEST també hi participen dos centres més en aquest programa, com són les d’El Vapor i Bisbat d’Ègara. ‘Recooperem: cuina per compartir’ també compta amb la participació de tres empreses de menjador i de tres entitats socials, que són Creu Roja, Càritas i la Fundació Maria Auxiliadora. El programa compleix, així, amb el vessant social i també amb la ambiental, perquè evita el malbaratament alimentari i la generació de residus.

Terrassa participa en aquest projecte des de l’any 2017. ‘Recooperem: cuina per compartir’ es basa en la recollida d’excedents d’àpats preparats i dels productes de primera necessitat dels menjadors escolars perquè siguin distribuïts a través dels bancs dels aliments entre les famílies de la comarca, gent gran depenent i persones transeünts amb necessitats socials concretes.

La finalitat del Consell Comarcal del Vallès Occidental és ampliar progressivament la cobertura perquè també es puguin implicar altres agents del sector de la restauració. El curs 2021/22 van participar un total de 59 escoles de 13 municipis, 15 entitats socials i 17 empreses de restauració.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

La Setmana de l’Alimentació Conscient, del 15 al 27 d’octubre, ofereix activitats obertes a la ciutadania i tallers especialment adreçats a professionals.

Article

 

S'ha obert el període d'inscripcions pel Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que ofereix per aquest curs 2022-23 un total de 82 propostes dirigides a l'alumnat dels cicles d'infantil, primària, secundària i batxillerat. Els centres que hi vulguin participar podran inscriure's fins al divendres 30 de setembre. El programa, que ja forma part del currículum escolar de la majoria d'escoles de la ciutat, ofereix un total de 12 propostes didàctiques per a l'etapa d'educació infantil, 43 per a primària i 27 per a secundària i batxillerat.

Article

Recooperem, una iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari i de reducció de residus, amb l'objectiu de donar una oportunitat als aliments, especialment a tots aquells aliments cuinats que són saludables i que són de qualitat. És una iniciativa d'acció social i de cohesió social ja que busca redistribuir i reintroduir nous aliments per a que es consumeixin entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica.

Butlletí