L'Informe RiusCat 2018 revela que la qualitat dels hàbitats fluvials ha empijorat respecte 2017

18/12/2019 - 08:00

El 74% dels hàbitats analitzats eren poc heterogenis o empobrits, segons les dades aportades pels voluntaris del Projecte Rius, liderat per l'Associació Hàbitats.

Un any més l'Associació Hàbitats ha presentat l’Informe RiusCat en el que es recullen i s’analitzen els resultats de les inspeccions de rius i rieres realitzades pels voluntaris del Projecte Rius. Així doncs, gràcies a la tasca de milers de participants podem conèixer  l’estat i l’evolució dels ecosistemes fluvials catalans.

L’Informe RiusCat 2018 ha estat elaborat a partir de les dades de 4.459 persones voluntàries que van fer 257 inspeccions a 168 trams de rius – aproximadament 83.5 km d’espais fluvials analitzats. Segons aquestes dades Projecte Rius torna a ser la iniciativa de voluntariat líder a Catalunya. Un altre fet detectat interessant és que el 72% dels grups participants pertanyien a la comunitat educativa.

Les conclusions hidromolfològiques  revelen que la qualitat dels hàbitats fluvials han empitjorat respecte a 2017, ja que el 74% d’aquests eren hàbitats poc heterogenis o empobrits.

D’altra banda els boscos de ribera presenten condicions similars.

La majoria dels boscos analitzats tenen una qualitat mediocre. També cal dir que molts dels trams analitzats es troben en trams urbans i això té com a conseqüència que la connectivitat amb els sistemes adjacents no sigui optima.

L’any 2018 va ser plujós, pel qual molts voluntaris han detectat cabals més elevats del que és habitual per l’època de l’any en què feien la inspecció. També ha suposat que alguns grups de participants hagin suspès la inspecció perquè no podien accedir al riu per l’elevat cabal o per rics d’avingudes.

La qualitat fisicoquímica dels trams analitzats és bona en quant al pH i al percentatge de nitrats detectats als rius (un 95% es troba dins dels paràmetres admesos).

No obstant això, les dades sobre la saturació d’oxigen mostren que el 36% dels trams de rius presenta resultats més baixos de lo recomanat i a la tardor aquesta dada puja fins al 63%.

L’índex de macroinvertebrats s’utilitza per mesurar la qualitat biològica. Segons els resultats presentats pels voluntaris el 46% dels trams analitzats durant la primavera són bons o molt bons, mentre que a la tardor baixa fins al 30%. Aquestes dades revelen que la qualitat biològica dels ecosistemes fluvials catalans ha baixat respecte a 2017.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
02/02/2024 - 00:00
Article

El total de reusencs que beuen quotidianament aigua de l’aixeta és d’un 43,6%, el percentatge més elevat des que Aigües de Reus du a terme la seva enquesta anual de satisfacció dels usuaris.

Acte
22/09/2023 - 00:00
Sant Pere de Riudebitlles

Butlletí