L’Hospitalet de Llobregat presenta la nova contracta per al manteniment de les zones verdes, més ecològica i sostenible

03/11/2022 - 12:34

El nou servei, que ha entrat en vigor aquest any, garanteix durant els propers tres exercicis, prorrogables a dos més, el manteniment i la millora de l’espai verd urbà i l’arbrat de L’Hospitalet d’acord amb un model més ecològic i sostenible. La presentació es va fer el passat 22 d'octubre, en el marc de l’acte amb motiu dels 100 anys del barri de la Florida.

El servei, adjudicat a l’empresa FCC Medio Ambiente, té un cost anual d’11,1 milions d’euros i inclou treballs d’assessoria tècnica en matèria de sostenibilitat ambiental, biodiversitat i evolució del verd urbà. Les actuacions previstes donen resposta als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) dins les accions locals d’adaptació i resiliència al canvi climàtic, d’acord amb el Pla director del verd urbà i el Pla estratègic de gestió ecològica de L’Hospitalet.

Per mantenir els més de 650.000 m2 de zones verdes i els prop de 38.000 arbres de la ciutat, L’Hospitalet compta amb 71 vehicles; els de nova adquisició ja són ecològics, i alguns, elèctrics.

També s’incorporen al servei 186 unitats noves de maquinària per al manteniment de l’arbrat i les zones de gespa que, a més, permeten reutilitzar el 100% dels residus provinents de la poda. El servei treballa amb màquines de retall per a les vores de gespes i per als arbustos; màquines i tractors per a la sega de la gespa; màquines per a la poda i la tala de l’arbrat, i màquina trituradora per a les restes de poda.

Un total de 155 persones treballen diàriament per mantenir les zones verdes i els arbres de L’Hospitalet en bones condicions, de manera eficient, ecològica i sostenible. El servei compta, a més, amb el suport dels treballadors del Centre Especial de Treball TEB-VERD, que s’encarreguen de la neteja i desinfecció de les àrees de gossos, col·laboren en la neteja dels espais verds els caps de setmana i festius, i també en el manteniment del viver municipal. Amb la nova contracta s’ha actualitzat la imatge que utilitza el servei i els seus equips de treball, que es continua prestant sota el lema "L’H, Ben Verd".

 


L'objectiu: aconseguir un verd urbà de qualitat

L’àmbit d’actuació dels treballs de manteniment i conservació comprèn tot l’espai verd urbà públic de la ciutat i els arbres d’aquests espais, a més de l’arbrat viari i l’ubicat als centres educatius i als equipaments municipals. També s’hi inclouen els espais d’esbarjo per a gossos, els sorrals de les àrees de jocs infantils i les fonts d’aigua potable de la ciutat.

Les tasques de manteniment i conservació del verd urbà i l’arbrat comporten, entre d’altres, treballs de reg - que és ara més eficient per controlar l’ús de l’aigua -, neteja, eliminació de males herbes, poda, control de plagues, tractaments fitosanitaris, revisió d’escocells i funcionament del viver municipal.

En els treballs de poda se segueixen les directrius i criteris establerts al Pla de gestió de l’arbrat viari i al Pla director del verd urbà, que tenen com a objectiu aconseguir un desenvolupament adequat de l’arbre, mantenir la seva bona salut i una estructura correcta, evitar-ne caigudes de branques i les que ocasionen problemes a l’espai públic.

El control de plagues es continua fent per mitjà d’una gestió integrada d’aquestes actuacions, que prioritza l’ús de mètodes no agressius davant de sistemes fitosanitaris. Algunes de les tècniques utilitzades són la conservació de la fauna auxiliar, la introducció de depredadors naturals i la instauració de refugis per a insectes beneficiosos, solucions respectuoses amb el medi ambient i segures per a la ciutadania que permeten mantenir un nivell baix de plagues.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Article


La BaixCicletada tindrà lloc el dia 1 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra del 16 al 23 de setembre. Es tracta d’una activitat gratuïta oberta  tothom que vulgui gaudir d’un recorregut en bicicleta pel Baix Llobregat.  

Article

Aquesta iniciativa sobre sostenibilitat, energies renovables i gestió ambiental, s'implementa sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Butlletí