L'Hospitalet de Llobregat instal·larà sensors en 165 edificis

26/11/2019 - 09:34
 

Es recolliran dades que s'utilitzaran per establir accions per millorar la salut de les persones, disminuir la contaminació i optimitzar els recursos d'aigua i electricitat, entre d'altres. 

L’Ajuntament de L’Hospitalet i Red.es —entitat dependent del Ministeri d’Economia i Empresa—  instal·laran sensors en 165 edificis distribuïts per tota la ciutat —dependències municipals, museus, poliesportius, col·legis, mercats, hospitals i CAP, residències, estacions, hotels, centres comercials i edificis religiosos i residencials—, en el marc del projecte pilot d’intel·ligència en edificis de L’Hospitalet (PIEL’H). 

Ambdues entitats han signat un conveni amb l’objectiu de desenvolupar el projecte PIEL’H, amb un pressupost de 2,48 milions d’euros i que els dos ens finançaran al 50 %. Aquesta iniciativa es cofinança gràcies al FEDER, per mitjà del Programa operatiu pluriregional d’Espanya (POPE), la finalitat del qual és enfortir la cohesió econòmica i social a la Unió Europea i corregir els desequilibris entre regions. El projecte s’ha presentat avui a l’estand que l’Ajuntament de L’Hospitalet té al Saló Smart City Expo World Congress (SCEWC), al recinte firal de Granvia.

Els sensors instal·lats en els 165 edificis serviran per recollir diferents dades d’interès —soroll, paràmetres de contaminació, ocupació d’espais, estat de funcionament de serveis, consum d’energia en edificis...—, per tal d’establir accions que contribueixin a millorar la salut de les persones, disminuir la contaminació i optimitzar els recursos d’aigua i electricitat, entre d’altres.

Els edificis on s’instal·laran els sensors són tant de titularitat pública com privada i es troben repartits per tota la ciutat, com per exemple l’edifici municipal del carrer de Girona, l’Hotel Santos Porta Fira, l’Hospital de Bellvitge, l’església de la Mare de Déu de la Llum, el complex d’habitatges de la plaça de Guernica, el Centre Cultural la Bòbila o l’edifici de l’Escola de Música-Centre de les Arts.

L’objectiu és avançar en la sensorització d’espais i processos i millorar-ne la gestió, accions pròpies d’una smart city, sempre amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Aquesta iniciativa inclou el desenvolupament de diferents casos d’ús, organitzats en nou àrees diferenciades:

- Ambiental: elaboració de mapes de so, de pol·len i de contaminants de l’aire; control de la qualitat de l’aire en entorns laborals.
- Energètica i de gestió de subministraments bàsics: perfil energètic dels edificis i dels seus consums d’aigua, ús eficient de calderes i sistemes de climatització, control de residus generats i de reg.
- Gestió del patrimoni històric: control d’incidència de factors ambientals en l’estat de les estructures del patrimoni històric i control de vibracions.
- Gestió de recursos compartits: utilització de sales, posicionament de recursos compartits mòbils, gestió de cues...
- Seguiment meteorològic: sistema de seguiment de la climatologia.
- Resiliència: centralització d’alarmes, creació d’una sala unificada de control d’edificis (situation room).
- Informació bàsica de l’entorn de l’edifici. En edificis molt concorreguts.
- Trànsit: Mapa de fluxos de trànsit i matriu O/D.
- Serveis a les persones: suport als serveis de teleassistència, a les llars en risc de pobresa energètica, ocupació de sales en poliesportius o de cadires en biblioteques i estudi de soroll en patis escolars.

Totes les dades obtingudes se centralitzaran en una plataforma única de ciutat  que està implantant la Diputació de Barcelona i que donarà servei també a l’Ajuntament de Terrassa (també beneficiari de la convocatòria Pilots d’edificis intel·ligents de Red.es) i en un futur a la resta de municipis de la província que ho sol•licitin i seran totalment accessibles en el portal de transparència de l’Ajuntament.

La convocatòria s’emmarca dintre del Pla nacional de territoris intel·ligents, que  inclou, entre les seves mesures, actuacions dirigides al tractament dels edificis com a objectes interns dins de la ciutat intel·ligent.

El projecte PIEL’H ha estat un dels vuit beneficiats pels ajuts pilots d’edificis intel·ligents, que concedeix Red.es. Els altres projectes seleccionats corresponen a les comunitats autònomes d’Andalusia, Catalunya (Terrassa), Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana i Galícia.



 

Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Acte
07/11/2023 - 00:00
Fira de Barcelona

Butlletí