L'hort comunitari de Can Borrell, exemple per reproduir a les llars

04/05/2021 - 22:14

Geoblau dinamitza aquest hort comunitari i ensenya a les entitats i a les persones que s'hi apropen a cuidar-lo i a fer-lo reeixir

Ara fa cinc anys va arrencar l'hort comunitari del Centre Cívic de Can Borrell a Mollet del Vallès. Es tracta d'un projecte que amb el pas del temps ha anat arrelant al barri amb l'objectiu que el veïnat se'l sentís propi, participant-hi i cuidant-lo plegats.

En aquest sentit, el regidor de Justícia Ambiental, ecologisme i transició energètica, Raúl Broto, explica que, "com que és un projecte que té un fort component comunitari, fins que el barri no se'l va fer seu, va costar una mica". De fet, afegeix que "al principi hi havia vandalisme i la gent no se'l mirava tant, però al final hem aconseguit que sigui l'hort del barri, i que sigui de tothom i de ningú a la vegada". Broto també recalca que "és un projecte molt complet, perquè té aquesta part educativa i pedagògica, que fa que les persones puguin aprendre com funciona i agafar la idea per posar-se'l a casa".

Els dilluns de 15.30 h a 17.30 h, els veïns troben l'Aida Grima, gerent de Geoblau Educació Ambiental, dinamitzant activitats a l'hort. Ho fa tant amb entitats o centres educatius, com amb la gent que s'hi vol sumar. "Abans de la pandèmia s'hi apropaven molts nens que estaven al parc i que volien involucrar-se amb l'hort. També hi havia un parell d'avis que venien a l'hort i ens ajudaven a posar-hi canyes", diu la dinamitzadora.

Més enllà dels dilluns, qualsevol persona que ho vulgui, pot entrar a l'equipament públic i preguntar en què pot ajudar per cuidar i mantenir aquest hort comunitari. De fet, la dinamitzadora destaca i agraeix que hi ha gent que fins i tot hi col·labora autònomament els caps de setmana –quan el centre cívic està tancat–.

 

Producció 100% ecològica

A l'hort vertical de Can Borrell es fa una "agricultura 100% ecològica". "Si hi ha una plaga, l'intento gestionar de manera natural, amb infusions, remeis... I si no puc fer-hi res, al final l'acabo arrencant", diu Grima. A banda, tota la producció és de temporada i, per tant, ara estan retirant les cols, les coliflors i les faves i ja estan introduint el cultiu de primavera i estiu, plantant enciams, tomaqueres, pebroteres i albergínies. Quan és temps de collita, tot s'acaba repartint entre les entitats, els infants i les persones que hi han col·laborat.

 

Exposat a les Nacions Unides

L'hort de Can Borrell i un projecte de reducció del malbaratament alimentari que es duu a terme amb els tarongers urbans del carrer Santa Rosa, són dues de les iniciatives que l'Ajuntament ha exposat aquest abril en una jornada europea preparatòria de la Conferència Internacional pel Clima (COP 26), que organitza Nacions Unides i que tindrà lloc de l’1 al 12 de novembre a Glasgow sota el lema Unir el món per fer front al canvi climàtic.


 

Municipis: 
Vallès Occidental
Vallès OrientalMollet del Vallès

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí