L’escola Montagut de Santa Susanna estalvia un 16,6% del consum energètic gràcies al projecte Euronet 50/50 max

30/06/2017 - 11:57

L’any 2013 l’escola Montagut i l’Ajuntament es van adherir al programa europeu d’estalvi energètic Euronet 50/50max coordinat per la Diputació de Barcelona, en el que van participar 100 escoles d’arreu de Catalunya i 500 de tot Europa.

El programa, que va començar a mitjans de l’any 2014 i va finalitzar a finals de 2016, va consistir en emprendre un seguit d’accions amb l’objectiu d’introduir bones pràctiques d’estalvi i racionalització del consum energètic a l’escola.

Primer es va constituir un equip energètic format per nenes i nens, mestres i tècnics municipals que van començar realitzant una mini-auditoria energètica de l’edifici per tal d’identificar els principals elements consumidors. Posteriorment es va mesurar la intensitat lumínica de tots els espais de l’escola amb luxímetre.

Una vegada analitzades les dades, l’equip va emprendre un seguit d’accions per millorar l’eficiència, com per exemple:

  1. Es van corregir enceses de les aules, apagant les que eren innecessàries.
     
  2. Es van desconnectar fluorescents innecessaris de passadissos.
     
  3. Es van col·locar cartells en els interruptors recordant apagar llums.
     
  4. Es va crear la figura del gestor energètic de cada curs responsable de revisar que s’apagava la llum durant l’hora del pati, al migdia i a la tarda, a més de revisar que els projectors i ordinadors s’apagaven a la tarda.
     
  5. Es van treballar a les aules aspectes relacionats amb la presa de consciència amb recursos diversos com per exemple el joc ACTIWAT.

El treball realitzat durant aquests anys ha donat com a resultat un estalvi del 16,6% del consum elèctric al passar dels 159.995 kwh/any de mitjana (2009-2013) als 133.434 kwh/any actuals (2014-2016). S’ha reduït el consum per tant en 26.561 kwh/any el qual ha representat una disminució de 8 Tones de CO2 a l’atmosfera.

La reducció del consum energètic ha comportat també un estalvi econòmic de 3.576€ en la factura elèctrica dels quals la meitat, d’acord amb les bases del programa, s’ha retornat a l’escola. Tothom hi ha sortit guanyant!

Des de l’escola es valora positivament el projecte. Bona part dels coneixements i hàbits adquirits es seguiran posant en pràctica i la intenció es seguir aprofundint en el respecte al medi ambient.


 

Municipis: 
MaresmeSanta Susanna
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Notícia

Els treballs s'estan fent durant aquest mes de setembre gràcies a l'ajut concedit pels fons europeus FEDER.

Butlletí