L’Ajuntament de Reus es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU

Font: Ajuntament de Reus

19/03/2020 - 17:09

L’Ajuntament de Reus s’ha compromès institucionalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, i des de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient s’han programat diverses accions informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat d’introduir noves pràctiques per avançar en el compliment dels objectius tant a nivell individual com de ciutat.

Per fer explícit aquest compromís amb els ODS, la regidoria ha editat un calendari que reflecteix els dies mundials en què se celebren efemèrides de caràcter ambiental, així com les setmanes a les que Reus s’adhereix. El calendari, del qual se’n repartiran 2.000 exemplars, és una invitació a reflexionar sobre les accions que individualment o col·lectivament es poden emprendre per avançar cap a un societat més sostenible.

Coincidint amb les efemèrides recollides al calendari, la regidoria Recursos Humans i Medi Ambient desenvoluparà accions de comunicació i de sensibilització per promoure la reflexió a l’entorn dels ODS: s’han previst activitats a les escoles, cursos de formació sobre estalvi energètic, presentacions de llibres, cursos de cuina, o accions de neteja de la xarxa de camins i el patrimoni natural de Reus.

Així mateix, està prevista l’adhesió de l’Ajuntament a la Setmana de la Energia (juny), la Setmana de la Mobilitat Sostenible (setembre) i la Setmana de la Prevenció de Residus (novembre) promovent accions perquè la temàtica des pugui abordar des de diferents àmbits de manera més participativa i activa.

Les noves accions que desenvoluparà la regidoria se sumen a les que ja realitza actualment, però que, ara, la data de celebració es farà coincidir amb les efemèrides del calendari per guanyar amb capacitat d’impacte. Així, la Fira Velèctric coincidirà amb el Dia Internacional Sense Soroll, o les neteges de l’entorn natural del programa europeu Let’s clean up Europe, que es fan amb la col·laboració de les escoles, es farà a l’entorn del Dia Mundial de la Biodiversitat.

Acord de ple

La planificació de la regidoria té el seu origen en la sessió del ple de l’Ajuntament del 29 de novembre de 2019, quan es va aprovar per unanimitat assumir l’Agenda 2030 i els ODS com a marc de les polítiques públiques que impulsarà l’Ajuntament per aconseguir una societat més justa, igualitària i ambientalment sostenible.

Aquest compromís de l’Ajuntament queda reflectit en el Pla d’Acció Municipal, on es recull com a línia d’acció «Impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030 de la ONU de manera transversal a totes les regidores».

En aquesta línia, el PAM recull les línies d’acció següents:

 • Avançar cap a una ciutat més sostenible i eficient.
 • Promoure millors pràctiques ambientals i sostenibles.
 • Fomentar el contacte amb el medi natural.
 • Millorar la gestió ambiental del soroll.
 • Garantir un entorn de qualitat per als animals.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament sostenible, que desplega els 17 ODS:

 1. Fi de la pobresa.
 2. Fam zero.
 3. Salut i benestar.
 4. Educació de qualitat.
 5. Igualtat de gènere.
 6. Aigua neta i sanejament.
 7. Energia assequible i no contaminant.
 8. Treball decent i creixement econòmic.
 9. Indústria, innovació i infraestructura.
 10. Reducció de les desigualtats.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
 12. Producció i consum responsables.
 13. Acció pel clima.
 14. Vida submarina.
 15. Vida d’ecosistemes terrestres.
 16. Pau, justícia i institucions sòlides.
 17. Aliances per assolir els objectius.

 

Categories: 

Relacionats

Article

El segell 'Reduzco' considera el centre d'impressió 3D de Sant Cugat 'un dels edificis més respectuosos amb el medi ambient'

Article

El Premi Iniciativa Medi Ambient reconeix projectes i actuacions d’ens locals encaminats a la millora i protecció de l’entorn natural

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa, en col·laboració amb el Centre Excursionista de Castellar (CEC), set itineraris per fer a peu o en bicicleta per l’entorn natural  de la vila. La iniciativa forma part de la campanya “Fem Castellar Verd” amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni natural del terme municipal en un moment en què molts castellarencs i castellarenques han descobert o redescobert diversos espais d’interès per anar d’excursió. 

Butlletí