L’Ajuntament de Gavà obté el segell “Compenso” de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic

Font: Els Bruguers i Gavà TV

02/07/2021 - 09:00

L’Ajuntament de Gavà ha aconseguit el segell Compenso, una acreditació que l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic atorga a organitzacions, entitats o empreses que duen a terme accions per compensar les emissions de CO2 que produeixen. 

Es converteix en el primer ajuntament català i el segon de l’Estat espanyol que aconsegueix els tres nivells que estableix l’acreditació promoguda pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’Ajuntament de Gavà, en compliment del seu compromís per reduir les emissions de CO2 i contribuir a la lluita contra l’escalfament global, ha aconseguit el segell Compenso 2019. Es tracta d’una acreditació que atorga el “Registre de petjada de Carboni, compensació i projectes d’absorció de CO2” dins de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic, adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

L’alcaldessa Raquel Sánchez ha destacat que “amb aquest segell, Gavà es converteix en el primer Ajuntament català, i el segon de l’Estat espanyol, després de Valladolid, a aconseguir els tres nivells que estableix el registre estatal: “Calculo”, “Reduzco” i “Compenso”. Aquesta darrera categoria reconeix la  compensació de les emissions per fixació del CO2 mitjançant projectes d’embornals forestals”.

En concret, l’Ajuntament ha compensat part de les seves emissions en un projecte de reforestació de 35 hectàrees al municipi avilès de San Martín de Pimpollar, a la serra de Gredos. Una zona que l’any 2009 va patir un important incendi forestal. Gavà va triar aquesta iniciativa promoguda per Bosques Sostenibles SL. Altres reforestacions registrades més properes ja estaven reservades per empreses interessades en el prestigi que dona el compromís amb el canvi climàtic.

Per a Raquel Sánchez, la distinció “reconeix l’aportació de Gavà en la lluita contra el canvi climàtic  impulsant un seguit d’accions amb resultats mesurables a través d’un criteris objectius i contrastables. I això referma el nostre compromís amb el medi ambient i amb la sostenibilitat”.

El segell “Compenso” reconeix així la contribució de l’Ajuntament per pal·liar els efectes del canvi climàtic a través de la seva participació voluntària al registre gestionat per l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic des de 2014. L’Ajuntament de Gavà remet anualment un inventari d’emissions de gasos hivernacle de tots els edificis, instal·lacions i flota de vehicles municipals, cosa que li va permetre obtenir el primer nivell “Calculo” entre 2014 i 2017.

A més, el descens consecutiu de les emissions per habitant fetes per cinquè any consecutiu (fins a una disminució de fins al 27,15% sobre l’emissió inicial) el va permetre conquerir el nivell “Reduzco” els anys 2018 i 2019.

El 2019, a més del nivell “Reduzco”, l’Ajuntament, dins del seu compromís amb el Canvi Climàtic. va voler arribar al nivell “Compenso”, el nivell que atorga el registre, fent una simbòlica compensació de les seves emissions.

Actualment l’Ajuntament està tramitant el registre de les emissions de l’any 2020 i espera arribar de nou al nivell “Reduzco” i, seguidament, al “Compenso”.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatGavà

Relacionats

Article
 

 

Els premis de Ciutat verda europea i Fulla verda europea tenen l’objectiu de promoure models de ciutat més sostenibles, resilients i saludables. Gavà, al Baix Llobregat, ha estat nominada a Fulla verda europea, un premi al que poden optar els municipis de 20.000 a 100.000 habitants.

Article

El Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic preveu una trentena d’actuacions amb gairebé 2 milions d’euros de pressupost

Article

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Madrid, Sevilla i València, amb el suport del Govern espanyol, han signat la declaració institucional “Ciutats climàticament neutrals el 2030”, que s’emmarca dins de la iniciativa Cities 2030, per promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, actors i sectors clau perquè accelerin la transformació necessària per arribar a ser ciutats sostenibles, saludables i resilients davant l’emergència climàtica actual.

Butlletí