L’Agència Balear de l’Aigua posa en marxa un nou model de Servei de neteja del litoral amb l’objectiu de llevar més plàstic de la mar

Font: CAIB

04/08/2021 - 09:00

S’incorporen cinc noves embarcacions amb major capacitat de recorregut i recollida

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló; i el secretari general, Juan Calvo, han presentat a Sant Antoni de Portmany, el nou model de Servei de neteja del litoral. Mir s’ha mostrat «molt satisfet» de poder posar una marxa «aquesta aposta decidida per a alliberar la nostra mar de plàstics» una vegada l’estiu passat no va poder operar per complicacions en el procés de licitació.

Fins a dia 30 de setembre, 22 embarcacions operaran arreu de l’arxipèlag, 17 d’elles són Tipus Virot (Platja) i 5 Tipus Pelicà (Litoral). Enguany, la novetat és la substitució de les embarcacions de semilitoral per les anomenades ‘Pelicà’. Aquestes són més grans, més ràpides i tenen major capacitat de recorregut i de recollida de plàstics.

El Servei de neteja del litoral va finalitzar la campanya de 2019 després d’haver recollit 66.283,98 kg de residus de la mar. D’aquests, 32.938,59 kg (el 49,6 %) eren plàstics. La resta foren fusta (21,80 %), vegetació (12,69 %), orgànic (10,46 %), oli (0,11 %) i altres (5,35 %).

Mir ha explicat que l’aposta per aquest nou tipus d’embarcació es deu al fet que «les estadístiques ens mostren que el Servei recull més plàstic si s’allunya a unes tres milles de primera línia de costa». Així, per exemple, el 65,82% del total de residus recollits la darrera temporada per les embarcacions semi litoral foren plàstics mentre que aquest percentatge es reduí fins al 46,68% en el cas de les embarcacions tipus ‘Virot’, més petites i que operen a primera línia de costa.

El conseller confia que aquest nou model «sigui més eficient i doni millors resultats a l’hora de llevar plàstics de la mar». «Ara mateix, aquest objectiu és prioritari per la gran quantitat acumulada els darrers anys que posa en perill hàbitats i espècies marines protegits, a banda de suposar una molèstia per als banyistes». Amb tot, el conseller ha reclamat «un esforç conjunt com a societat per a reduir al màxim el consum de plàstic, en la línia del que marca la Llei de Residus».

Rosselló, per la seva banda, ha explicat que les embarcacions es dividiran de la manera següent: 10 a Mallorca, 5 a Eivissa, 5 a Menorca i 2 a Formentera. El nou contracte, ha afegit, té una vigència de dos anys renovables i entrà en vigor el passat dia 1 d’octubre. Entre octubre i maig, el Servei es manté operatiu i manté una embarcació a cadascuna de les illes de l’arxipèlag per a tasques d’emergències dins la mar.

Per illes, a Mallorca es van recollir 42.011,04 kg; a Menorca, 12.673,50 kg; a Eivissa, 9.634,75 kg, i a Formentera, 1.964,69 kg.

Es van atendre, a més, 27 avisos (21 de l’112 i 6 d’altres institucions o particulars) per a recollir brutor a una cala concreta, per a ajudar en enfonsaments, recollida de troncs i animals morts, dispersió de combustibles o ajuda a persones.


 

Categories: 
Municipis: 
Balears
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Manacor ha fet una aposta decidida els darrers dos anys per millorar el sistema de gestió de residus mitjançant la recollida selectiva, amb la recollida porta a porta, la implementació de la recollida de matèria orgànica a tot el municipi també mitjançant contenidors intel·ligents i la instauració de la tarifa reduïda, que bonifica aquells ciutadans que reciclen bé.

Article

El Mercat Municipal "La Plaça" de Sant Feliu de Llobregat s'ha sumat a la campanya "Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús!"  juntament amb mercats de Terrassa, Sabadell, Vic, Mataró, Granollers, Vilafranca, Igualada i Vilanova i la Geltrú. La campanya promoguda per la Diputació de Bacelona té com a objectiu sensibilitzar i donar a conèixer la problemàtica dels plàstics i promoure un canvi d'actitud i hàbits per reduir-ne el consum.

Acte
18/09/2022 - 10:00
Centre d’Estudis del Mar (Passeig Marítim, 72, Sitges, 08870

Butlletí