La #SetmanaNatura mobilitza més de 30.000 persones de la mà de 260 organitzacions, a 413 esdeveniments arreu de Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

17/06/2019 - 11:29

De l’ 1 al 9 de juny més de 30.000 persones s’han implicat a la Setmana de la Natura, participant en 413 accions, organitzades per ONGs ambientals catalanes i altres organitzacions que treballen pel medi ambient. La Setmana, que ha celebrat la seva 4a edició, es consolida així com la campanya més gran d’implicació ciutadana per la defensa de la natura a Catalunya.

Un concert íntim d’Eduard Costa sota els arbres de la devesa de Girona, d’Andrea Motis des de la masia de Can Moragues i la cantautora rural Susannes a les dunes de Torredembarra van posar la cirereta a les Festes de la Natura. La Setmana de la Natura també ha posat en valor el gaudi que ens ofereix el contacte amb la natura, font de benestar i d'inspiració per a l’art i la música, i per això han estat organitzades 5 festes de la Natura el passat 9 de juny.

Tal com ha exposat la cuinera Ada Parellada a la Festa de la Natura a Barcelona, també és fort el vincle de la natura amb la gastronomia, ja que ‘mengem natura’. En aquesta línia, s’han organitzat tallers contra el malbaratament alimentari i sortides d'etnobotànica, per conèixer més bé les plantes comestibles.

En aquesta edició s’ha buscat la complicitat del món de les lletres, i més de 40 biblioteques arreu del país han organitzat actes que unien llibres i natura. Al voltant d’aquests actes, identificats amb l’etiqueta #llegeixnatura a les xarxes socials, s’ha organitzat un concurs de fotografia.

Les persones assistents a les activitats han pogut experimentar el voluntariat ambiental retirant residus, espècies invasores, o ajudant a fer censos de fauna; han pogut descobrir els valors naturals del nostre entorn amb sortides guiades o participant a bioblitz, esdeveniments de ciència participativa on s’identifiquen els éssers vius dels nostres hàbitats, ja sigui papallones, ratpenats, ocells o peixos del fons marí; o han pogut aprendre a les conferències i xerrades sobre el canvi climàtic o les espècies exòtiques invasores.

La majoria d’esdeveniments han estat organitzats per les entitats ambientals de Catalunya, que han estat, juntament amb la natura, peces decisives de l’èxit de la Setmana. L’Associació Naturalistes de Girona, l’Associació la Sorellona, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, l’Associació Mediambiental La Sínia, l’Associació Graëllsia, el Grup Natura Freixe, l’Associació Trenca, el Projecte Boscos de Muntanya o l’Associació Submón en són un exemple.

El missatge de la Setmana de la Natura és transversal, com demostra la gran quantitat d’organitzacions de diversos àmbits que s’hi han sumat enguany: escoles, ajuntaments, centres de recerca, agr

A més, l’edició d’enguany de la Setmana de la Natura ha destacat per centrar-se en la problemàtica de les espècies exòtiques invasores. Representen una de les amenaces més grans pels hàbitats, sovint desconeguda pel gran públic. El vídeo Que les espècies fora de lloc no et deixin fora de joc! editat com un videojoc, explica l’impacte d’aquestes espècies. Al llarg de la setmana s’han organitzat xerrades, tallers i voluntariat ambiental per lluitar contra aquesta problemàtica.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí