La qualitat ambiental de la flota municipal de Barcelona segueix millorant

31/10/2021 - 08:00

Dels vehicles incorporats a l'inventari de l'Ajuntament de Barcelona el 2020 un 31% són vehicles elèctrics, i fins a un 43% són vehicles de baixes emissions (elèctrics, hídrids o de gas). Pels vehicles lleugers (motocicletes, ciclomotors, turismes, quadricicles, furgons, furgonetes i camionetes) aquests percentatges són superiors: el 49% dels vehicles incorporats són elèctrics, fins a un 65% de baixes emissions.  

En total, a l'inventari s'ha recopilat dades de 2.944 vehicles, dels quals un 90% incorporen la imatge corporativa municipal.

Aquest progrés en la substitució de vehicles es reflecteix novament en una millora ambiental de la flota. A 2020 el 59% de la flota lleugera de l’Ajuntament de Barcelona són vehicles de baixes emissions; el 55% de la flota lleugera disposa de Distintiu Zero o Eco. Per al conjunt de vehicles - amb camions i altres vehicles especials - el resultat és del 55% de vehicles de baixes emissions; el 39% amb Distintiu Zero o Eco.

Destacar d'aquest 2020 les millores en la renovació de la flota de Parcs i Jardins: la baixa de 24 vehicles sense distintiu de la flota pròpia de Parcs i Jardins, alhora que 17 dels 23 vehicles incorporats en contractes de serveis són elèctrics.

Ressaltar en general els casos de flotes de vehicles 100% elèctriques i amb Distintiu Zero: les flotes pròpies de BSM, així com les flotes d'Aparcaments municipals i d'Agents cívics (BSM), de manteniment del clavegueram (BCASA), la flota del Bicing i la del nou contracte de Control de Qualitat del servei de Neteja i Gestió de Residus.

Altres a assenyalar: la flota de manteniment de fonts (BCASA) amb un 84% de vehicles elèctrics i les flotes de manteniment de l'enllumenat amb un 100% de vehicles amb Distintiu Eco, bàsicament vehicles de gas.

Cal tenir en compte que algunes de les flotes - per exemple de SPEIS, Parcs i Jardins, Cementiris, o Grua Municipal - requereixen vehicles especials - com vehicles bolquet, grua o similars- que no són tan fàcilment ambientalitzables com les flotes de vehicles lleugers, per les limitacions d'oferta de vehicles nets.

D'altra banda, fer notar que l'adjudicació aquest 2020 de la contracta de neteja i gestió de residus suposarà una profunda renovació de vehicles (un 44% de la flota inventariada) que entren en servei el 2021.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

S'ampliarà la xarxa metropolitana pública actual de 10 a 102 a finals del 2024

Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Article

El desplegament de la iniciativa “Camí escolar, espai amic” a Barcelona, implementada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha permès reduir en un 41% el nombre d’atropellaments d’infants i joves als entorns dels centres educatius. 

Butlletí